Waarom Juventus wél heel tevreden is over De Ligt

Reacties

Matthijs de Ligt ligt onder vuur in Italië en krijgt ook in Nederland steeds meer kritiek. Waar de verdediger vorig seizoen bij Ajax niets fout leek te kunnen doen, oogt hij in Turijn een stuk kwetsbaarder. Maar is dat wel terecht?

Waarom Juventus wél heel tevreden is over De Ligt
© Pro Shots

Juventus telde liefst 75 miljoen euro neer om De Ligt naar de Serie A te halen. De Oranje-international moet op termijn de nieuwe leider van de defensie van De Oude Dame worden, de nieuwe Giorgio Chiellini. Door een zware blessure van Chiellini is De Ligt veel sneller dan Juventus van plan was uitgegroeid tot een vaste basiskracht en dat gaat vooralsnog met vallen en opstaan.

Eind augustus maakte De Ligt voor het eerst kennis met de harde wetten van de Serie A. In de topper tegen Napoli ging de Nederlander bij alle drie de tegengoals niet vrijuit. Tot zijn grote opluchting werd er wel met 4-3 gewonnen. Tegen Brescia en SPAL ging het vervolgens prima, maar tegen Internazionale was er weer een ongelukkige hoofdrol voor De Ligt. Hij veroorzaakte een penalty door hands te maken.

Matthijs de Ligt doet bij Juventus bepaald niet onder voor Leonardo Bonucci.
© Pro Shots
Matthijs de Ligt doet bij Juventus bepaald niet onder voor Leonardo Bonucci.

De handsballen achtervolgen De Ligt dit seizoen. Tegen Bologna ontsnapte hij toen de bal tegen zijn arm kwam en de scheidsrechter door liet spelen, vorige week ging de bal tegen Lecce wel op de stip na hands van De Ligt. Ongelukkig, maar volgens Italiaanse media geen pech meer. De Ligt heeft volgens hen moeite met het tempo en de vraag wordt zelfs al gesteld of de twintigjarige mandekker die 75 miljoen euro wel waard was.

Is De Ligt defensief kwetsbaar?
Trainer Maurizio Sarri blijft De Ligt echter steevast opstellen en dat is eigenlijk ook niet zo gek. Tegen Napoli was de oud-aanvoerder van Ajax te betrappen op defensieve fouten, maar die maakte hij vanaf dat moment in het shirt van Juventus nauwelijks nog. Sterker nog, cijfermatig maakt De Ligt meer indruk dan zijn veelgeprezen ervaren partner Leonardo Bonucci. De Ligt verovert gemiddeld 6,1 keer per wedstrijd de bal, tegenover 3,8 keer bij Bonucci, bewijzen de statistieken van Opta.

Ook in de lucht troeft De Ligt zijn collega af door 52,9 procent van zijn kopduels in de Serie A te winnen, tegenover 48,7 procent van Bonucci. Die laatste doet het wat betreft het winnen van duels wel ietsjes beter. Bonucci komt in 52,5 procent van de duels die hij aangaat met een tegenstander als winnaar uit de strijd tegenover 48,8 procent bij De Ligt. Toch mag er rustig geconcludeerd worden dat, de handsballen daargelaten, De Ligt in defensief opzicht een sterk seizoen speelt bij Juventus.

Giorgio Chiellini is herstellende van een zware knieblessure.
© Pro Shots
Giorgio Chiellini is herstellende van een zware knieblessure.

Is de kritiek op De Ligt dan terug te voeren op de afwezigheid van oude meester Chiellini? De 35-jarige sloper speelde dit seizoen alleen in de eerste wedstrijd mee en komt dit seizoen door een gescheurde kruisband vermoedelijk niet meer in actie. Het is Chiellini die al vele jaren de Juventus-defensie leidt en nog altijd geldt als een van de beste centrale verdedigers ter wereld. Mist Juventus hem zo enorm dat dat leidt tot kritiek op De Ligt?

Kijkend naar de cijfers van Chiellini in het seizoen 2018/19, toen de aanvoerder 25 keer in actie kwam in de Serie A, kan duidelijk geconcludeerd worden dat De Ligt aan dat niveau nog niet kan tippen. Chiellini won 68,4 procent van zijn luchtduels en won liefst 64,4 procent van zijn duels. De Ligt verovert gemiddeld wel vaker de bal per wedstrijd: 6,1 keer tegenover 5,2 keer. Dat Chiellini met al zijn ervaring een betere verdediger is dan De Ligt, is geen schande. Dat De Ligt niet onderdoet voor Bonucci, is een feit.

Het programma voor de elfde speelronde van de Serie A


Za 2 nov. 2019

Zo 3 nov. 2019

Ma 4 nov. 2019

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
5
AS Roma
38
21
7
10
77-51
+26
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Juventus
Meer over Juventus
Meer M. de Ligt
Meer over M. de Ligt
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.