Vitesse geeft overwinning weg tegen VVV ondanks trefzekere Matavz

Vitesse en VVV-Venlo hebben zondagavond de punten gedeeld. De Arnhemmers leken er lange tijd met de overwinning vandoor te gaan, maar een late strafschop deed de thuisploeg de das om: 1-1.

In de eerste helft was de thuisploeg de bovenliggende partij. Dit resulteerde slechts in kleine kansjes voor Tim Matavz en Bryan Linssen. Laatstgenoemde aanvaller zag een kopbal knap gered worden door doelman Lars Unnerstall. Door het midweekse treffen met Lazio (2-3 verlies) leken de Arnhemmers wat vermoeid, waardoor de wedstrijd in de eerste helft niet echt op gang kwam.

Direct na rust leek daar verandering in te komen. De tot dat moment onzichtbare Matavz rende het strafschopgebied in en schoof de bal beheerst in de verre hoek: 1-0. Na Dries Mertens (2011, PSV) en Ruud Boymans (2014, FC Utrecht) is de Sloveen de derde speler deze eeuw die in zijn eerste vijf Eredivisie-duels tot scoren komt voor zijn nieuwe club.

VVV, dat tot dat moment geen vuist kon maken, moest nu komen. Ralf Seuntjens was in de 52ste minuut verantwoordelijk voor de eerste doelpoging, maar het schot van de aanvaller werd door doelman Remko Pasveer uit de hoek getikt. Na ruim een uur waren de Arnhemmers echter dicht bij de beslissing. Een heerlijk schot van Thomas Bruns werd knap gered door Unnerstall.

Een kwartier voor tijd probeerde Linssen het publiek weer wakker te schudden door het van eigen helft te proberen, maar de bal ging ver over het doel. Vervolgens kreeg Lennart Thy de grootste kans voor de Limburgers, maar zijn poging uit de draai werd gestopt. In extremis zag de thuisploeg alsnog de winst uit handen glippen. Guram Kashia maakte in het strafschopgebied een overtreding, waardoor Clint Leemans dit cadeautje in de 89ste minuut mocht uitpakken. In de blessuretijd ging Luc Castaignos in de zestien van VVV nog naar de grond en claimde een strafschop, dit was echter te licht.

Door het puntenverlies gaat Vitesse niet meer aan kop, maar staat de ploeg van trainer Henk Fraser op de vijfde plaats met tien punten. VVV-Venlo staat nog altijd knap op de negende plek met acht punten. De Venlonaren ontvangen volgende week in eigen huis PEC Zwolle, terwijl Vitesse op bezoek gaat bij Ajax.