Vitesse doet zichzelf tekort tegen Lazio bij Europa League-start

Vitesse is donderdag met lege handen achtergebleven bij de openingswedstrijd van Groep K van de Europa League tegen Lazio: 2-3. De Arnhemmers speelden bij vlagen goed voetbal, maar kregen de rekening gepresenteerd voor het zwakke optreden achterin tegen de kille afmakers uit Rome.

Het enige vraagstuk voor trainer Henk Fraser bij Vitesse was vooraf wie Thulani Serero moest vervangen. De middenvelder was afwezig vanwege een hamstringkwetsuur. Fraser posteerde centrumverdediger Maikel van der Werff op zijn plek voor het duel met Lazio, dat enkele reserves speelminuten gaf in Arnhem. Stefan de Vrij maakte wel deel uit van de driemans-defensie.

De Nederlander in Romeinse dienst kon meteen aan de bak toen Bryan Linssen binnen enkele minuten een mogelijkheid kreeg na een pass van Tim Matavz. Lazio-keeper Thomas Strakosha greep op tijd in. Aan de andere kant ging Vitesse-aanvoerder Guram Kashia bijna gruwelijk in de fout nadat hij een lange bal verkeerd inschatte. Felipe Caicedo onderschepte, maar schoot naast. Zo was de toon door beide ploegen al vroeg gezet in het bijna uitverkochte GelreDome.

Een korte strijd met het hoofd volgde. Eerst kopte Luis Alberto een voorzet vanaf rechts net naast het doel van Remko Pasveer en later was het De Vrij die de bal uit een corner over werkte. Tussendoor zorgde verdediger Matt Miazga voor een goede kans na een vrije trap van Thomas Bruns, maar ook zijn kopbal ging er niet in. Zo kregen beide ploegen mogelijkheden en maakte Vitesse een prima indruk.

De Arnhemmers kwamen na ruim een half uur zelfs op voorsprong. Milot Rashica leverde een puike voorzet af en Matavz stond, zoals een goede spits betaamt, op de juiste plek. De Sloveen onttrok zich aan twee verdedigers en tikte bij de tweede paal binnen: 1-0.

Lazio-trainer Simone Inzaghi had zich met zijn vele wisselingen in de selectie wellicht toch ietwat verkeken op Vitesse en dus bracht hij na rust serieuzer geschut: Ciro Immobile. De vervanger van Luiz Felipe testte Pasveer al vroeg - de doelman redde met zijn voeten - en zag ploeggenoot Marco Parolo niet veel later wel scoren. Van der Werff had moeite met uitverdedigen en de middenvelder van Lazio profiteerde optimaal toen de bal voor zijn voeten kwam: 1-1.

Vitesse liet zich niet van de wijs brengen door de tegentreffer vroeg in de tweede helft. Eerst knalde Bruns al naast en uiteindelijk zorgde Linssen voor 2-1. Weer was Rashica de aangever en Linssen, die knap voor zijn tegenstander kwam, hoefde van dichtbij enkel de bal het laatste tikje te geven.

Daar hield het niet bij op voor de Arnhemmers. Via Matavz en Bruns was de thuisploeg zelfs dichtbij 3-1. Na een snelle inworp van Bruns kapte de spits zijn tegenstander uit en schoot hij met zijn linkervoet bijna raak. Kort daarna knalde Bruns net naast nadat Rashica de bal na een goede actie met zijn hak teruglegde. Dat Lazio het vizier wel op scherp had staan, liet Immobile zien. In de 67ste minuut schoot de spits raak na een hakje van Caicedo: 2-2.

De waarschuwing dat Lazio gemakkelijk de kansen afmaakt, was blijkbaar niet duidelijk genoeg voor de thuisploeg. Acht minuten na de gelijkmaker kwamen de bezoekers uit Rome op voorsprong via Alessandro Murgia. De middenvelder kwam plots oog in oog te staan met Pasveer omdat Van der Werff slap ingreep toen Murgia de bal kreeg aangespeeld. Pasveer passeren was een koud kunstje.

Vitesse ging nog op zoek naar de gelijkmaker. Rashica stond zoals wel vaker aan de basis van de aanval. Via hem kwam de bal bij Bruns terecht, die voorgaf op invaller Luc Castaignos. De spits kopte over het doel van Strakosha. Zoals dat Vitesse wel vaker gebeurde tegen Lazio miste de ploeg kansen en gingen de bezoekers er met de drie punten vandoor.

OGC Nice, de volgende tegenstander van Vitesse, won de andere wedstrijd in Groep K met gemak van Zulte Waregem.