VI Flashback: de laatste keer dat Oranje tegenover Oekraïne stond

Reacties

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de start van het EK en speelt zondag voor de derde keer in de geschiedenis een wedstrijd tegen Oekraïne. Het is voor het eerst dat er ook daadwerkelijk iets op het spel staat: de laatste ontmoeting tussen de twee was een waar debutantenbal voor Oranje.

VI Flashback: de laatste keer dat Oranje tegenover Oekraïne stond
© Pro Shots

Nederland en Oekraïne stonden twee keer eerder tegenover elkaar en in beide gevallen was dit een vriendschappelijke wedstrijd. In de aanloop naar het EK van 2008 won Oranje overtuigend met 3-0 en een maand na de WK-finale van 2010 gingen de ploegen in evenwicht uit elkaar (1-1). Bij beide oefenwedstrijden stond aan de kant van Oekraïne Andrei Shevchenko overigens in de spits. De voormalig topschutter is tegenwoordig de bondscoach van het Oost-Europese land.

Het is goed mogelijk dat Shevchenko aan de laatste oefeninterland niet al teveel herinneringen bewaart. Het Nederlands elftal had op 11 juli 2010 de WK-finale verloren tegen Spanje en moest exact een maand later alweer aantreden voor een oefenwedstrijd in Oekraïne. Het duel stond op de planning als voorbereiding op de kwalificatiecyclus voor het EK van 2012, maar zo keek bondscoach Bert van Marwijk er duidelijk niet naar.

Frank de Boer was in 2010 nog assistent van Bert van Marwijk.
© Pro Shots
Frank de Boer was in 2010 nog assistent van Bert van Marwijk.

Van Marwijk zag het treffen in de Donbass Arena vooral als een mooie kans om potentiële internationals aan het werk te zien. Met Jeffrey Bruma, Siem de Jong, Ricky van Wolfswinkel, Erik Pieters, Leroy Fer, Roy Beerens en Jeremain Lens liet hij zeven spelers tegen Oekraïne zijn debuut maken. Van de zeventien meegenomen spelers kwam alleen Piet Velthuizen niet in actie.

© Pro Shots

De tweede keus van Oranje (met een basiself die vooraf goed was voor gezamenlijk 24 interlands) maakte geen verkeerde indruk in Oekraïne. Nederland bood goed tegenstand en kwam twintig minuten voor tijd zelfs op voorsprong via Lens, die na een schot van Theo Janssen op de paal alert was en zijn vuurdoop zo opluisterde met een doelpunt. Het bleek niet de winnende goal, want eigenlijk haast direct na de openingstreffer schoot Oleksandr Aliyev uit een vrije trap de 1-1 tegen de touwen.

Van het team dat Oranjes laatste wedstrijd tegen Oekraïne speelde kende verdediger Ron Vlaar uiteindelijk de mooiste interlandloopbaan. De verdediger speelde in Donetsk zijn vierde interland en kwam in totaal tot 32 caps voor Oranje. Vlaar miste op het WK van 2014 geen minuut en was een belangrijke kracht in het team dat het brons pakte.

In de huidige EK-selectie zit geen enkele speler die er een kleine elf jaar geleden ook bij was. Toch is er een speler die zondag voor de tweede keer in zijn interlandloopbaan een wedstrijd tegen Oekraïne kan spelen: doelman Maarten Stekelenburg stond op 24 mei 2008 immers al tussen de palen bij Oranje. Zondag hoopt de inmiddels 38-jarige keeper opnieuw te mogen beginnen.

Opstelling Oranje bij laatste duel met Oekraïne (11 augustus 2010)
Vorm; Marcellis, Vlaar, Bruma (84. Loovens), Emanuelson; Anita (46. Pieters), Brama (46. Maduro); Lens, Siem de Jong (63. Fer), Janssen; Van Wolfswinkel (70. Beerens)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.