Van Persie weer de ster van winnend United, averij Arsenal

Robin van Persie heeft zich bij zijn rentree voor Manchester United direct laten gelden. Hoewel de ploeg van de bekritiseerde manager David Moyes niet overtuigde, werd Cardiff City mede door een goal van de Nederlander verslagen. Koploper Arsenal verloor dure punten op bezoek bij Southampton.

Manchester United - Cardiff City 2-0
Het thuisduel van Man Utd stond niet alleen in het teken van de rentree van Van Persie, die op 10 december vanwege een slepende bovenbeenblessure voor het laatst in actie kwam voor de Engelse recordkampioen. Het bezoek van Cardiff City was ook de rentree van Ole Gunnar Solskjær op Old Trafford. De Noorse manager van de ploeg uit Wales won als speler van United tussen 1996 en 2007 alles wat er te winnen viel.

Van Persie was bovendien niet de enige die terugkeerde bij United na blessureleed. Ook Wayne Rooney vierde zijn rentree, al begon de Engelsman (die op het punt staat zijn contract te verlengen) wel op de bank. Dat gold niet voor Juan Mata, de recordaankoop van 45 miljoen euro, startte in de basiself en maakte zo zijn debuut.

Al na zes minuten kwam United op voorsprong. Ashley Young vond met zijn voorzet het hoofd van Antonio Valencia, die zijn poging tegen de lat zag stranden. Van Persie sloeg bij de rebound, weliswaar in tweede instantie, wel toe met het hoofd. Het was voor de Nederlander zijn achtste competitiedoelpunt van het seizoen.

Debutant en doelpuntenmaker in één beeld: Robin van Persie en Juan Mata.

In het vervolg kon United, dat zonder Alexander Büttner in de wedstrijdselectie aantrad, nauwelijks imponeren. De hekkensluiter kon zo nu en dan aan een doelpunt ruiken, al was Van Persie met een schot voorlangs nog dicht bij de 2-0. Die voorsprong kwam er na een uur spelen, toen Ashley Young van flinke afstand raak knalde.

Die veilige marge bleek voor Moyes het sein om Van Persie naar de kant te halen. Rooney was zijn vervanger. De 2-0 voorsprong kwam vervolgens niet meer in gevaar. Valencia raakte nog wel de paal en Mata werd in de 84ste minuut naar de kant gehaald.

Door de overwinning is Manchester United de eerste ploeg in de Premier League die de grens van duizend punten slecht. Het team van Moyes staat nu op 1001 punten in 417 optredens sinds de start van de competitie zoals we die nu kennen. Cardiff City beloonde zichzelf niet voor het geregeld vastzetten van United en is reeds zeven competitieduels op rij zonder winst. Bovendien werden de laatste vier wedstrijden verloren door de ploeg van Solskjær. Man Utd blijft zevende.

Southampton - Arsenal 2-2
Arsenal heeft slechts een punt overgehouden aan het competitieduel met Southampton. De Londenaren zagen daarmee een einde komen aan een fraaie reeks van overwinningen.

De ploeg van manager Arsène Wenger won de voorgaande vijf Premier League-duels, maar verslikte zich dinsdagavond in Southampton. Halverwege stond de thuisploeg op voorsprong door een rake kopbal van José Fonte. Na de rust brandde het duel pas echt los.

Binnen vijf minuten had Arsenal de achterstand omgebogen in een voorsprong door de treffers van Olivier Giroud en Santi Cazorla. Lang kon de ploeg niet van die weelde genieten. Amper twee minuten later bepaalde Adam Lallana al de eindstand op 2-2. Arsenal besloot het duel met tien man door een rode kaart voor Mathieu Flamini, die werd bestraft voor een tackle met twee benen.

Arsenal eindigde met tien man door de rode kaart voor Mathieu Flamini.

Ondanks het gelijkspel behoudt Arsenal de koppositie in de Premier League. Achtervolger Manchester City kan woensdagavond bij een zege op bezoek bij Tottenham Hotspur de eerste plaats overnemen van The Gunners.

Swansea City – Fulham 2-0
Swansea City heeft een knappe zege geboekt in het competitieduel met Fulham. In Wales ging de ploeg van manager René Meulensteen alweer voor de zestiende keer dit seizoen ten onder in de Premier League. Namens The Swans velden Jonjo Shelvey en Chico, op aangeven van Jonathan de Guzman, het vonnis over de Londenaren. Maarten Stekelenburg verdedigde het doel van Fulham in het Liberty Stadium. Michel Vorm en Dwight Tiendalli ontbraken in de wedstrijdselectie van manager Michael Laudrup. Beide spelers kampen met blessures.

Norwich City-Newcastle United 0-0
Het duel kende met Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer aan de zijde van de thuisploeg en Tim Krul en Vurnon Anita bij de uitploeg een flink Nederlands tintje. In de eerste helft was Newcastle onder aanvoering van Loïc Rémy de gevaarlijkste ploeg. De paal stond een treffer van de Franse spits, die hoogstwaarschijnlijk Luuk de Jong vanwege zijn tijdelijke overgang van Borussia Mönchengladbach als concurrent zal krijgen, in de weg.

Ook na rust werd er niet gescoord, waardoor beide ploegen bleven steken op een puntje. De teams eindigden wel met tien man. Bij een opstootje kreeg Bradley Johnson een rode kaart, hetzelfde gold voor Rémy die een kopstoot uitdeelde. Newcastle, dat al zonder Yohan Cabaye aantrad, is daardoor achtste. Cabaye is dicht bij het afronden van zijn droomtransfer naar Paris Saint-Germain. Norwich blijft middenmoter door het gelijkspel.