Van paniekkeeper tot puntenpakker: Courtois is alle twijfel voorbij

Reacties

Thibaut Courtois heeft zijn gram gehaald in de Clásico van zondagavond. De Belgische doelman behoorde tot de uitblinkers aan de kant van Real Madrid en heeft de discussie over zijn positie onder de lat inmiddels behoorlijk doen verstommen. Ook legde hij Barcelona het zwijgen op.

Van paniekkeeper tot puntenpakker: Courtois is alle twijfel voorbij
© Pro Shots
Real Madrid
Real Madrid
2 - 0
Barcelona
Barcelona

In aanloop naar de kraker in Estadio Santiago Bernabéu doken immers uitspraken op van Courtois, die tegen Eleven Sports had verteld niet bang te zijn voor Lionel Messi. 'Voor mij is hij een speler zoals alle andere. We bestuderen hem zoals we een speler van Celta de Vigo of Levante bestuderen. Dat is niet anders.' Barcelona liet dat niet over zijn kant gaan en postte een video met daarin alle doelpunten van Messi tegen Courtois.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zondagavond kreeg de Argentijnse sterspeler de bal niet langs de goalie van Real. Zo verrichtte Courtois in de eerste helft een belangrijke redding toen Messi voor hem opdook na een pass van Frenkie de Jong. Mede daardoor hield de voormalig keeper van Atlético Madrid dit seizoen in beide confrontaties met Barcelona de nul. De laatste keer dat Real daarin slaagde, was in het seizoen 1974/75 toen Johan Cruijff nog in Camp Nou speelde.

Courtois oogstte met zijn optreden lof van de Madrileense kranten. Marca geeft hem de hoogste beoordeling van drie sterren en schrijft: 'Hij redde Madrid in de eerste helft met belangrijke reddingen op schoten van Arthur en Messi. Reddingen die in La Liga van grote waarde kunnen zijn, de reden waarom hij is gehaald.' AS sluit zich daarbij aan en geeft hem een 9. 'Drie cruciale reddingen in de eerste helft, en ook in de tweede helft speelde hij goed.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het goede spel van Courtois tegen Barcelona staat niet op zichzelf. Opta berekende dat de Belgische doelman 30 van de laatste 36 schoten tegenhield voor Real. In totaal hield hij nu al twaalf keer de nul in La Liga, een keer vaker dan Jan Oblak (Atlético). Trainer Zinedine Zidane was er na afloop blij mij dat dit ook tegen Barcelona weer lukte en sprak lovend over zijn keeper. 'Thibaut Courtois keepte fenomenaal', zei de Fransman in Spaanse media.

Courtois zelf was blij dat Real na twee nederlagen op rij (tegen Manchester City en Levante) weer een wedstrijd won en was tevreden over zijn eigen rol. 'We verdedigden goed en indien nodig verrichtte ik goede reddingen. Tegen Arthur deed ik het goed en maakte ik een geweldige redding met mijn hand. En ik speelde goed met mijn voeten, waardoor het team rustiger werd. In de tweede helft werd het team beter en maakte het verschil.'

En dus gaat Real aan kop, heeft het de minst gepasseerde defensie van La Liga en zijn alle kritische verhalen over Courtois verstomd. Vorig seizoen verloor hij zijn basisplaats immers nog even aan Keylor Navas en stelde hij dat de kritische Spaanse pers hem wilde vermoorden. En in oktober moest Courtois nog ontkennen dat hij last heeft van paniekaanvallen. Het bewijs daarvoor is geleverd: hij is een ijskoude topkeeper die er staat als het moet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.