Van Gaal krijgt drie kansen om debutantengeschiedenis te schrijven

Reacties

Als Jeremie Frimpong, Andries Noppert of Xavi Simons speelminuten maakt op het WK in Qatar, bereikt bondscoach Louis van Gaal een mooie mijlpaal. Hij heeft dan precies vijftig spelers laten debuteren in Oranje. Een debuut van een international op een WK-eindronde kwam al ruim veertig jaar niet meer voor.

Van Gaal krijgt drie kansen om debutantengeschiedenis te schrijven
© Pro Shots

Er is maar één international in de Oranje-geschiedenis die zijn eerste minuten voor het Nederlands elftal maakte op een WK. Dat was onder bondscoach Ernst Happel op het eindtoernooi van 1978. In de groepswedstrijd tegen Oostenrijk (5-1 winst) kwam Dick Schoenaker als debutant in het veld.

Van Gaal heeft drie nieuwelingen opgenomen in zijn WK-selectie, hij staat in zijn derde periode als bondscoach op 49 debutanten. Alleen Bob Glendenning liet (veel) meer debutanten het veld betreden: 118. In zijn huidige termijn liet Van Gaal negen spelers debuteren: Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Devyne Rensch, Noa Lang, Mark Flekken, Jordan Teze, Jerdy Schouten, Remko Pasveer en Kenneth Taylor kregen al minuten van Van Gaal. Wilfred Bouma was in 2000 de eerste debutant onder de huidige bondscoach.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep A Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.