Van der Vaart: 'Het is breien en handballen tegen een slechte tegenstander'

NOS-analyticus Rafael van der Vaart wil dat Oranje de schroom van zich afgooit en wat meer lef toont, tegen een bijzonder matig Montenegro.

4 - 0
Montenegro
Montenegro

Oranje begon in Eindhoven bepaald niet overtuigend, draaide vervolgens langzaam maar zeker de duimschroeven aan, waarna het zo'n tien minuten voor rust toch 1-0 werd. Memphis Depay verdiende een penalty met een fraaie actie, waarna hij vanaf de stip zelf bijzonder overtuigend scoorde. Tegenover de NOS toonde Van der Vaart zich niet onder de indruk.

Hij zag Nederland vooral weifelend spelen. 'Het is een beetje breien, besluiteloos. Ik verwacht meer van Nederland. Het is een soort van handballen tegen die verdediging, wij missen een creatieve nummer 10, waardoor het heel moeilijk is om deze slechte tegenstander uit elkaar te spelen. Ik wil wat meer risico zien, dat heen en weer spelen kennen we nou wel.'

Zijn collega Pierre van Hooijdonk noemde Denzel Dumfries als uitblinker. 'Die kennen we sinds het EK goed, met de energie die hij erin legt. Er gaat ook een heleboel niet goed, maar hij is op rechts altijd aan het overlappen. Als tegenstander is dat verschrikkelijk om tegen te spelen. Hij is een extra aanvaller, die heb je nodig om tot kansen te komen.'