Uruguay-Frankrijk: denken aan Enzo en 'Zizou'

Vanavond om half negen treffen Uruguay en Frankrijk elkaar in Kaapstad voor het tweede duel op het negentiende toernooi om de wereldtitel. Als Frankrijk aan Uruguay denkt, zal dat vooral om een man zijn. Ooit bracht een speler uit het Zuid-Amerikaanse land de Ligue 1. in vervoering met zijn fluwelen techniek. Enzo Francescoli (foto) was een grootheid en de held van Zinedine Zidane.

Uruguay-Frankrijk: denken aan Enzo en 'Zizou'

De Prins kwam tussen 1986 en 1989 uit voor Racing Club de Paris en speelde vervolgens nog een jaar voor Olympique Marseille. De van River Plate afkomstige aanvallende middenvelder tekende in vier seizoenen voor 43 treffers en won met Olympique de landstitel. Als international van Uruguay was Franscescoli actief op de WK-edities van 1986 en 1990. In 1984 en 1995 werd hij gekozen tot Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar.

Francescoli was een sierlijke voetballer die met zijn mooie techniek bij liefhebbers in de smaak viel. Zinedine Zidane ofwel Zizou, voormalig Frans international en ex-Wereldvoetballer van het Jaar, groeide op in Marseille en zag Francescoli schitteren in Stade Vélodrome. Zidane, fanatiek fan van l'OM, was zo idolaat van de Uruguayaan dat hij zijn zoontje Enzo naar hem zou vernoemen.

Toen Francescoli dat vernam, was hij perplex. 'Ik zocht Zidane meteen op na Juventus-River Plate voor de Intercontinental Cup in 1996 om hem mijn shirt te geven' zei de Uruguayaan later. Tijdens het gewonnen WK van 1998 in eigen land gebruikte Zidane de trofee als pyjama.

In Uruguay zelf is de inmiddels 48-jarige Franscescoli een legende die als beste speler van het land ooit wordt gezien. In het nationale elftal van nu zijn Diego Forlán en Luis Suarez zijn opvolgers. Zij moeten vrijdag de Franse verdediging pijnigen. (Gerrit-Jan van Heemst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen