UEFA start discriminatie-onderzoek naar beladen duel Duitsland - Hongarije

Reacties

De zenuwslopende EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije krijgt mogelijk een staartje. De UEFA heeft een onderzoeker van de Europese voetbalbond de opdracht gegeven onderzoek te doen naar mogelijke discriminatie tijdens en rond het duel.

UEFA start discriminatie-onderzoek naar beladen duel Duitsland - Hongarije
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
2 - 2
Hongarije
Hongarije

In het korte statement zegt de UEFA verder inhoudelijk niets over wat er mogelijk is voorgevallen in München en of het gaat om wangedrag van spelers of supporters. Volgens Duitse media wordt gekeken naar onder meer homofobe spreekkoren van Hongaarse toeschouwers. De spanningen liepen hoog op bij het duel dat in 2-2 eindigde. Duitsland werd verrassend bijna uitgeschakeld door Hongarije, maar kwam met de schrik vrij.

Het sportieve verloop was zeker niet het enige dat de wedstrijd beladen maakte. Die Mannschaft wilde voor de laatste groepswedstrijd van het EK opkomen voor de rechten van LGBTQ-gemeenschap in Hongarije. In Hongarije is eerder deze maand een op zijn zachtst gezegd omstreden wet aangenomen die het 'promoten' van homoseksualiteit en het veranderen van sekse verbiedt. De Duitse voetbalbond kreeg van de UEFA geen toestemming om het stadion in München rond de wedstrijd in regenboogkleuren te hullen. Met subtielere gebaren lieten de Duitse spelers alsnog hun afkeuring blijken (onder meer met het hartje dat Leon Goretzka vormde met zijn handen na zijn goal, zie hoofdbeeld).

Bij de UEFA loopt ook al een onderzoek naar mogelijke discriminatie tijdens het duel tussen Hongarije en Frankrijk (1-1) in Boedapest. Bij die wedstrijd zouden onder anderen Kylian Mbappé en Karim Benzema vanaf de tribune onheus bejegend zijn. Het is nog wachten op de uitkomst van de twee onderzoeken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.