Afzegging Hongaarse premier volgende hoofdstuk in regenboogkwestie

Reacties

Na alle ophef over het besluit van de UEFA om de Allianz Arena niet in regenboogkleuren te laten hullen tijdens het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije, heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn reis naar München afgezegd.

Afzegging Hongaarse premier volgende hoofdstuk in regenboogkwestie
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
2 - 2
Hongarije
Hongarije

Dat heeft het Duitse persbureau DPA woensdag gemeld. Orbán zou oorspronkelijk met een privévliegtuig naar München afreizen, om vervolgens donderdagochtend weer terug te vliegen naar Hongarije. Maar nu zal de minister-president van Hongarije het veelbesproken EK-duel met Duitsland dus niet meer bijwonen, al is dat officieel nog niet bevestigd vanuit het land zelf.

De afzegging van Orbán is het volgende hoofdstuk in een veelbesproken kwestie, die begon met een verzoek van de burgemeester van München aan de UEFA om de Allianz Arena woensdagavond de kleuren van de regenboog te geven als signaal tegen een omstreden wet in Hongarije. De Europese voetbalbond stond dat echter niet toe, omdat het politiek en religieus neutraal wil blijven.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het ontketende een stroom aan verontwaardigde reacties van allerlei kanten. Duitse clubs schaarden zich massaal achter het initiatief en kondigden stuk voor stuk aan dat hun stadion woensdag wel de kleuren van de regenboog zullen dragen. Ook liet de burgemeester van München weten dat een windmolen in de nabijheid van de Allianz Arena en het gemeentehuis de regenboogkleuren zullen hebben.

Orbán deed juist een oproep aan de Duitse politiek om het besluit van de UEFA te accepteren. 'Of het voetbalstadion in München of een ander Europees stadion is verlicht met de regenboogkleuren, is geen beslissing van de staat.' De Hongaarse premier benadrukte dat de regenboogkleuren ook in Boedapest bij het straatbeeld horen en dat de rechten van homoseksuelen worden beschermd door de staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.