UEFA: nieuwe CL-opzet komt er sowieso, met of zonder de Super League-clubs

Reacties

De Champions League-opzet wordt veranderd. Dat heeft UEFA-president Aleksander Ceferin maandagmiddag nog maar eens bevestigd tijdens een persbijeenkomst. De bestuurder reageerde woedend op de Super League-plannen. Hij haalde daarbij ook keihard uit naar onder anderen Manchester United-directeur Ed Woodward.

UEFA: nieuwe CL-opzet komt er sowieso, met of zonder de Super League-clubs
© Pro Shots

De nieuwe Champions League-opzet, de zogeheten Horizon 24-plannen, zouden eigenlijk centraal moeten staan bij de UEFA deze maandag. Door de grote onrust die zondag is ontstaan, is er gigantisch veel ruis gekomen. Ceferin maakte maandagmiddag tegenover de internationale pers nog maar eens duidelijk dat de Champions League sowieso vernieuwd wordt. Het feit dat twaalf Europese grootmachten zich willen afscheiden, verandert daar volgens de Sloveen niets aan. 'De nieuwe Champions League-opzet komt er sowieso, met of zonder ze (de Super League-clubs, red.)', aldus Ceferin.

In de nieuwe Champions League-opzet komen er kort gezegd meer teams en meer wedstrijden in de eerste helft van het seizoen. De laatste horde die genomen moest worden voor de invoering van de plannen, was dat het licht door de Europese voetbalbond maandag op groen zou worden gezet. Vanuit de UEFA is inmiddels de bevestiging gekomen dat er ook formeel is ingestemd met de plannen.

De nieuwe opzet moet voor meer inkomsten en meer spanning zorgen. De grote beleidsbepalers hadden het idee dat de potentie niet volledig benut werd met de manier waarop de groepsfase momenteel vorm is gegeven. In de nieuwe plannen nemen liefst 36 in plaats van 32 clubs deel aan de poulefase. Er wordt niet langer in groepen van vier teams gespeeld. In plaats daarvan komt er één grote poule van 36 clubs. De bovenste acht ploegen plaatsen zich aan het einde voor de knock-outfase. De andere acht teams voor de achtste finale komen voort uit play-offs tussen de nummers negen tot en met 24.

In plaats van maximaal zes wedstrijden gaan de clubs uit de Europese elite nu minstens tien duels spelen. Teams treffen elkaar in de poulefase niet langer twee keer, wat voor een onvoorspelbaarder verloop van de competitie moet zorgen. De tegenstanders voor de tien duels worden bepaald door loting.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.