UEFA stelt besluit over spraakmakende Champions League-opzet uit

Reacties

Er komt woensdag nog geen uitsluitsel over het invoeren van de plannen om de Champions League-opzet te veranderen. Dat heeft de UEFA bevestigd. Volgens de Europese voetbalbond is er nog veel onenigheid over de plannen, waardoor het beter is om pas later te stemmen.

UEFA stelt besluit over spraakmakende Champions League-opzet uit
© Pro Shots

Het gaat allemaal over de zogeheten Horizon 24-plannen. De ideeën omvatten dat liefst 36 in plaats van 32 teams mogen deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. Er zal dan niet langer in poules van vier gespeeld worden. Er komt één grote poule van 36 clubs, waarbij de nummers één tot en met acht zich aan het einde van de groepsfase rechtstreeks voor de knock-outfase plaatsen. De laatste acht teams voor de achtste finale komen dan voort uit play-offs tussen de nummers negen tot en met 24.

Concreet betekent de nieuwe opzet dat er meer wedstrijden komen in de eerste helft van het Champions League-seizoen. Teams moeten minstens tien in plaats van zes wedstrijden spelen en treffen elkaar niet langer twee keer. Op basis van loting worden de tegenstanders voor die tien duels bepaald. Behalve het feit dat deze opzet meer inkomsten moet genereren, denkt de Europese voetbalbond zo ook voor meer spanning te kunnen zorgen op weg naar de achtste finale.

De plannen kunnen op zijn vroegst in 2024 ingevoerd worden. Door het verschuiven van de stemming wordt nu pas op 19 april een knoop doorgehakt over de nieuwe opzet. Juventus-preses Andrea Agnelli, voorzitter van de ECA (belangenvereniging van Europese topclubs), riep zijn leden eerder al op om de plannen te steunen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.