UEFA maakt milde straffen bekend voor racisme bij duel Bulgarije en Engeland

Reacties

De UEFA heeft de straf bekendgemaakt voor Bulgarije naar aanleiding van het racisme gedurende het EK-kwalificatieduel met Engeland. Bulgarije moet onder meer twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, achter gesloten deuren spelen. 

UEFA maakt milde straffen bekend voor racisme bij duel Bulgarije en Engeland
© Pro Shots

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland werd op 14 oktober tot tweemaal toe stilgelegd. Engelse spelers waren het slachtoffer van racistische geluiden die afkomstig waren van de Bulgaarse toeschouwers. Diezelfde toeschouwers brachten ook het Nazi-saluut. Desondanks besloot Engeland door te spelen en op sportieve wijze wraak te nemen. De wedstrijd werd met 0-6 gewonnen. 

De UEFA maakte dinsdag de straf bekend voor Bulgarije: de volgende twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, in een UEFA-competitie (zoals de EK-kwalificatie) moeten achter gesloten deuren worden gespeeld. De laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië zal dus zonder supporters gespeeld worden. De proeftijd voor de straf is twee jaar, wat inhoudt dat er nog eens een wedstrijd achter gesloten deuren gespeeld moet worden zodra er binnen twee jaar nog eens sprake is van racistisch gedrag. 

Bulgarije heeft tevens een boete gekregen van 75 duizend euro en bij thuiswedstrijden moet een banner met de woorden 'No To Racism' getoond worden inclusief logo van de UEFA. Daarnaast is er nog een boete van tienduizend euro gegeven voor het verstoren van de volksliederen. 

Aleksander Ceferin, president van de UEFA, kondigde na afloop van het racisme in Bulgarije aan dat de gehele voetbalfamilie de oorlog verklaarde aan racisme. Naar aanleiding van het wangedrag van de Bulgaarse supporters - twaalf van hen werden gearresteerd - stapte eerst Borislav Mihaylov op als president van Bulgaarse voetbalbond, waarna ook Krasimir Balakov niet langer meer de bondscoach van Bulgarije bleef. Ook kregen vier mensen een stadionban van twee jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.