'UEFA gooit Financial Fair Play-regels op de schop'

Reacties

Volgens Engelse media is de UEFA van plan om de omstreden Financial Fair Play-regels later dit jaar op de schop te gooien. In plaats daarvan zou nu een salarisplafond voor clubs komen op basis van hun omzet.

'UEFA gooit Financial Fair Play-regels op de schop'
© Pro Shots

De Europese voetbalbond introduceerde Financial Fair Play in 2009 met als doel dat de in Europa deelnemende clubs hun financiën beter op orde zouden hebben. De laatste jaren was er echter regelmatig kritiek op de regelgeving en de manier waarop de UEFA die hanteerde. Zo zouden grote clubs de dans te vaak ontspringen, met als meest recente voorbeeld Manchester City.

De UEFA liet eerder dit jaar al weten naar aanleiding van coronacrisis al weten dat het de financiële regelgeving onder de loep zou nemen en zou nu de focus willen leggen op de hoge uitgaven aan salarissen en transfersommen. Daarvoor overweegt de bond een salary cap voor clubs in te voeren, zoals in La Liga al gebeurt. Barcelona moest om die reden Lionel Messi laten gaan.

Volgens The Times zouden deelnemers aan de Europese toernooien in dat geval een maximaal percentage van hun inkomen aan salarissen mogen uitgeven, bijvoorbeeld zeventig procent. Clubs die dat plafond doorbreken zouden belasting moeten betalen over het bedrag dat boven de grens uitkomt. Dat geld wordt dan weer herverdeeld onder andere clubs die in Europa uitkomen.

Clubs met rijke eigenaars die boven de door de UEFA bepaalde grens uitkomen, zouden dat dus alleen mogen doen als ze ook bereid zijn die belasting te betalen. De plannen zouden volgende maand moeten worden onthuld tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het Europese voetbal, waar vertenwoordigers van nationale bonden, competities en clubs en zaakwaarnemers aanwezig zijn.

Messi
Deze week was er door de komst van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain weer veel te doen over de Financial Fair Play-regels. Zo vroegen de beleidsbepalers van Borussia Dortmund en Bayern München zich hardop af hoe PSG zich het zich kon verloorloven de Argentijn binnen de regelgeving van de UEFA een megacontract voor te schotelen. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.