CAS: Man City toonde 'schaamteloos gebrek aan respect' richting UEFA

Reacties

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) heeft dinsdag de volledige uitspraak in de Financial Fair Play-zaak van Manchester City gepubliceerd. Het internationaal sportgerechtshof draaide de straf van de Engelse club terug, maar volgens het CAS toonde City wel een 'schaamteloos gebrek aan respect' tegenover de medewerking aan het onderzoek van de UEFA.

CAS: Man City toonde 'schaamteloos gebrek aan respect' richting UEFA
© Pro Shots

Het CAS stak een stokje voor de UEFA-straf voor City. De club zou twee jaar uitgesloten worden van Europees voetbal vanwege het misleiden van de Europese voetbalbond rond een sponsordeal die in werkelijkheid veel meer opbracht dan in de boeken stond. Het CAS vond daar echter onvoldoende bewijs voor. De boete voor City werd verlaagd van dertig naar tien miljoen euro.

Bewijs
'Het team vindt dat de UEFA geen ongegronde aanklachten heeft ingediend tegen City, maar gezien het geleverde bewijs kan niet de conclusie getrokken worden dat de sponsordeal een verkapte financiering van een derde partij was', schrijft het CAS. Betalingen van Etisalat waren volgens UEFA's eigen regels verjaard en betalingen van Etihad Airways waren deels verjaard.

Het zint het CAS vooral niet dat City nauwelijks medewerking verleende aan het onderzoek van de UEFA. 'Op een ontelbaar aantal momenten weigerde City om vragen te beantwoorden, inzage in documenten te verlenen en ervoor te zorgen dat aangevraagde personen aanwezig waren om mee te spreken. De club instrueerde zelfs de eigen getuige om bepaalde vragen niet te beantwoorden.'

Medewerking
In twee gevallen werkte City helemaal niet mee, op andere momenten ondervond de UEFA vooral tegenwerking. De club counterde dat het niet verplicht was om aan alle verzoeken van de UEFA mee te werken, enkel de verzoeken die relevant waren voor het onderzoek. De Europese bond wond er geen doekjes om en noemde de houding van City 'de meest serieuze, verfijnde en doelbewuste poging om de principes van Financial Fair Play te omzeilen'.

De UEFA vond ook dat het bewijs overweldigend was, maar daar was het CAS het niet mee eens. Documenten van Football Leaks waren voor het sportgerechtshof niet voldoende om de straf van City te laten staan. Het CAS vindt dat de UEFA als voetbalorgaan zelf voor bewijs moet zorgen en dat dat onvoldoende is gebeurd. Vanwege de moeizame medewerking bleef de boete van tien miljoen over.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.