Zeven vragen en antwoorden over de juridische zege van Man City

Reacties

Voor Manchester City is deze maandag de dag van de grote opluchting. Door de uitspraak van de CAS is de Engelse topclub toch niet voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal, zoals door de UEFA in eerste instantie werd uitgesproken. Er blijft slechts een boete van tien miljoen euro staan. Zeven vragen en antwoorden over de zaak tussen de Europese voetbalbond en The Citizens.

Zeven vragen en antwoorden over de juridische zege van Man City
© Pro Shots

Is dit de eerste keer dat Manchester City gestraft wordt?
Nee, maar door het succesvol in hoger beroep gaan valt de straf wel enorm mee voor City. Niet alleen sportief, maar ook financieel. De UEFA pakte City (en Paris Saint-Germain) in 2014 al eens aan met een boete van 63 miljoen euro voor het overtreden van de financiële regels. Ook mochten The Citizens destijds minder spelers inschrijven voor de Champions League-campagne.

Is Europese uitsluiting al eens echt doorgezet?
AC Milan werd in het seizoen 2018/19 vijfde in de Serie A, maar de club speelde dit seizoen geen Europees voetbal. Ook de Rossoneri werden verbannen van Europees voetbal door het overtreden van de financiële regels. Daardoor plaatste AS Roma (zesde) zich ineens direct voor de Europa League en mocht Torino (zevende) de voorronde van de Europa League in. AC Milan kreeg de straf eigenlijk al een jaar eerder, maar toen werd de straf teruggedraaid door het CAS, dat de straf buitenproportioneel vond.

Wat is het gevolg voor de Champions League-tickets voor Engelse clubs?
Engeland heeft net als Spanje, Italië en Duitsland recht op vier directe tickets voor de groepsfase van de Champions League. Leicester City dreigt gezien de huidige vorm het grote slachtoffer te worden van de beslissing van het CAS. Voor Manchester United en Chelsea wordt de strijd om Champions League-tickets ook spannender, nu er minder te verdelen is met City dat als nummer twee van Engeland toch zal deelnemen aan het miljardenbal.

Tekst gaat verder onder de stand.

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Wat als Manchester City dit seizoen de Champions League wint?
Waar de hoop op de titel in eigen land al maanden geleden verdween door het succes van Liverpool, daar is het winnen van de Champions League het grote doel geworden. City jaagt al jaren op de Cup met de Grote Oren. Mocht het de ploeg van Pep Guardiola dit jaar lukken de Champions League te winnen, dan zal dat voor de UEFA toch een extra tik zijn na de juridische strijd met The Citizens. De boete heeft geen gevolgen voor de huidige Champions League-deelname van City, dat in de achtste finale nog moet afrekenen met Real Madrid na een 2-1 overwinning bij de heenwedstrijd in Estadio Santiago Bernabéu.

Kan Manchester City wel spelers blijven kopen?
Ja, dat mag. Bij de straf gaat het echt alleen om de boete. Chelsea mocht bijvoorbeeld geen spelers meer kopen nadat de regels werden gebroken omtrent het aantrekken van spelers jonger dan achttien jaar. Daar is in dit geval geen sprake van. Door het niet handhaven van het uitsluiting voor Europees voetbal is de aantrekkingskracht van City nog altijd onverminderd groot voor potentiële aankopen. 

Wat betekent dit voor de situatie van Pep Guardiola?
Na de bekendmaking van de oorspronkelijke straf begon in Engeland, Spanje én Italië het grote speculeren omtrent de baan van Pep Guardiola. Verschillende media stellen logischerwijs dat de Spaanse manager niet zit te wachten op twee seizoenen zonder Europees voetbal. In Engeland heeft Guardiola immers alles al gewonnen wat er te winnen valt. De Champions League: dat is het grote doel van Guardiola in Manchester en de kansen op het verwezenlijken van die droom zijn door de uitspraak van het CAS weer aanzienlijk gestegen. Het contract van Guardiola in Manchester loopt nog tot medio 2021.

Wat betekent dit financieel voor Manchester City?
Voor City zou een definitieve schorsing leiden tot een inkomstenverlies van naar schatting 200 miljoen euro. Nog los van de imagoschade en de verminderde aantrekkingskracht op nieuwe spelers. Het zou voor het eerst in twaalf jaar een rem op de groei hebben betekend.

'Financial Fair Play-systeem van de UEFA is totaal niet serieus te nemen'

Lees in het onderstaande PRO-verhaal nog meer achtergrond bij wat er allemaal op het spel stond voor City.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.