Twente bijna 'zeker' van slechtste seizoen, Sparta in bloedvorm

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Hekkensluiter FC Twente speelt zaterdagavond een cruciale uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Interessant is ook het treffen tussen Vitesse en Sparta Rotterdam. Het programma wordt gecompleteerd door VVV-Venlo - SC Heerenveen en PEC Zwolle - Excelsior.

Twente bijna 'zeker' van slechtste seizoen, Sparta in bloedvorm

ADO DEN HAAG - FC TWENTE

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels ADO Den Haag: 4 punten
Laatste 5 duels FC Twente: 3 punten

ACTUEEL

• Voor ADO Den Haag staat er nog voldoende op het spel in de laatste weken van het seizoen. De residentieclub is nog altijd in de race voor een plaats in de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. FC Twente is daar dit seizoen nooit ook maar bij in de buurt geweest. Met nog vier speelrondes te gaan heeft de rodelantaarndrager liefst vier punten minder dan nummer zeventien Sparta Rotterdam.

• Afgelopen week tegen FC Utrecht sloeg Bjørn Johnsen weer eens toe. De aanvalsleider van ADO Den Haag is de eerste Noor met minimaal dertien goals in één Eredivisie-seizoen sinds Erik Nevland in 2006/07.

• Hoe slecht FC Twente dit seizoen presteert, blijkt vooral uit deze statistiek: alleen als de Tukkers hun resterende vier wedstrijden winnen, evenaren ze hun qua punten slechtste seizoen ooit (1982/83, gecorrigeerd volgens het systeem van drie punten voor een zege). In die bewuste jaargang degradeerden de Tukkers uit de Eredivisie.

ADO Den Haag speelde vorige week spectaculair gelijk tegen FC Utrecht.

• ADO Den Haag stond dit Eredivisie-seizoen 499 minuten op achterstand in thuisduels, alleen Roda JC Kerkrade keek voor eigen publiek langer aan tegen een nadelige marge (529 minuten). Wat ADO hoop biedt: FC Twente stond deze jaargang slechts 122 minuten op voorsprong buitenshuis.

• De laatste zeven inzetten van Tom Boere eindigden niet tussen de palen. De FC Twente-aanvaller, die in Den Haag ontbreekt, was trouwens maar eenmaal trefzeker bij zijn laatste 35 schoten.

• In liefst tien van de dertig Eredivisie-duels in dit seizoen bleef FC Twente zonder doelpunten. De laatste keer dat zulks de Tukkers vaker overkwam, was in het seizoen 2003/04. Destijds sloot FC Twente de jaargang af met elf competitieduels zonder te scoren.

FC Twente ging zondag in Enschede onderuit tegen Feyenoord.

HISTORIE

• ADO Den Haag speelde in het kader van de Eredivisie 35 keer eerder in eigen huis tegen FC Twente. De residentieclub kraaide elf keer victorie, maar zag FC Twente vaker winnen, namelijk veertien keer. Tien edities leverden geen winnaar op.

• De laatste FC Twente-triomf in Den Haag dateert alweer uit het seizoen 2012/13. Dankzij twee late goals van Dmitri Bulykin won de landskampioen van 2010 toen met 1-3.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen ADO Den Haag en FC Twente:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-3
2013/14 3-2
2014/15 2-0
2015/16 2-1
2016/17 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-VENLO - SC HEERENVEEN

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler
Laatste 5 duels VVV-Venlo: 2 punten
Laatste 5 duels SC Heerenveen: 8 punten

ACTUEEL

• Hoewel VVV-Venlo al ruim twee maanden wacht op een Eredivisie-zege zijn de Limburgers nagenoeg veilig. Tegen SC Heerenveen kan de promovendus aan het laatste restje onzekerheid een einde maken. De Friezen zijn verwikkeld in de strijd om de achtste plaats, welke leidt tot een optreden in de play-offs om Europees voetbal.

• Clint Leemans scoorde dit Eredivisie-seizoen al zes keer met inzetten van buiten het zestienmetergebied. Daarmee voerde de middenvelder van VVV-Venlo samen met Feyenoorder Steven Berghuis dit klassement aan na dertig speelrondes.

• Het is niet vreemd dat SC Heerenveen in de middenmoot dobbert. De Friezen staan op tien overwinningen, tien remises en tien verliesbeurten. Het doelsaldo is alleen niet netjes in evenwicht (42-47).

VVV-Venlo gaf vorige week een voorsprong uit handen op bezoek bij Sparta Rotterdam.

• VVV-Venlo pakte in zijn laatste negen competitiewedstrijden slechts vijf punten en noteerde bovendien nul overwinningen. In de periode augustus-oktober 2012 zetten de Limburgers voor het laatst zo'n slechte serie neer op het hoogste niveau (tien duels zonder triomf).

• In liefst negentien van de laatste twintig uitwedstrijden maakte SC Heerenveen minimaal één doelpunt. Alleen tegen Sparta Rotterdam lukte dit niet.

• SC Heerenveen-aanvaller Henk Veerman maakte dit Eredivisie-seizoen al 22 keer als invaller zijn opwachting. Daarmee is hij nog maar één invalbeurt verwijderd van de speler die dit klassement vorig jaar 'won': Veerman zelf.

SC Heerenveen speelde afgelopen zondag met 1-1 gelijk tegen FC Groningen.

HISTORIE

• VVV-Venlo en SC Heerenveen staan in Eredivisie-verband pas voor de zevende keer tegenover elkaar in Limburg. De helft van de vorige zes edities leverde geen winnaar op. VVV-Venlo zegevierde maar eenmaal en SC Heerenveen had twee keer succes.

• Die ene zege van VVV-Venlo stamt uit de jaargang 2009/10. De Limburgers triomfeerden met 3-1 nadat ze na zestien minuten al een voorsprong van 3-0 koesterden.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen VVV-Venlo en SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-4
2009/10 3-1
2010/11 2-2
2011/12 0-3
2012/13 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VITESSE - SPARTA ROTTERDAM

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom
Laatste 5 duels Vitesse: 4 punten
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam: 9 punten

ACTUEEL

• Als gevolg van een zwakke serie moet Vitesse nog alle zeilen bijzetten om de play-offs om Europees voetbal te behalen. De Arnhemmers ontsloegen woensdag Henk Fraser. Edward Sturing neemt de honneurs in de rest van dit seizoen waar. Sparta Rotterdam, met ingang van 1 juli de nieuwe club van Fraser, nam vorige week dankzij een zwaarbevochten zege op VVV-Venlo een voorsprong van vier punten op hekkensluiter FC Twente.

Het laatste duel van Henk Fraser bij Vitesse: het verlies bij NAC Breda.

• Deze Eredivisie-jaargang kreeg Vitesse al 41 doelpunten om de oren, het hoogste aantal voor de Arnhemmers sinds 2014/15 (43 tegentreffers).

• Met twee goals was Robert Mühren vorige week tegen VVV-Venlo de grote man bij Sparta Rotterdam. De oud-speler van FC Volendam trof liefst vier keer doel met zijn laatste zes schoten.

Sturing na ontslag Fraser: 'Ik begrijp wel dat de club ingrijpt'

• Vitesse fabriceerde in zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden geen treffer. De laatste keer dat dit de Arnhemmers vier duels achter elkaar overkwam, was in 2009.

• Het duel met Sparta Rotterdam is bijzonder voor Guram Kashia. De Georgische aanvoerder kan zijn 242ste Eredivisie-wedstrijd afwerken voor Vitesse, waarmee hij het clubrecord van Theo Janssen zou evenaren.

• Tussen 1 maart en het begin van dit weekeinde veroverden alleen Feyenoord, Ajax en PSV méér punten dan de negen van Sparta Rotterdam. Ook AZ, Roda JC Kerkrade en NAC Breda pakten negen punten.

'Duel met Sparta heeft totaal niet meegespeeld bij ontslag Fraser'

HISTORIE

• Van de vorige 23 Eredivisie-edities van Vitesse - Sparta Rotterdam wonnen de bezoekers er maar één. Vitesse hield zestien keer alle punten in eigen huis en moest zes keer een gelijkspel toestaan.

'Fraser is van al het gezeur af en hoopt nu natuurlijk op een zege van Sparta'

• Afgelopen seizoen eindigde dit duel in een 5-0 zege voor Vitesse. Bijzonder was dat Arnold Kruiswijk zijn eerste Eredivisie-doelpunt liet aantekenen, na heel lang wachten.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Vitesse en Sparta Rotterdam:

Seizoen Uitslag
2006/07 3-0
2007/08 3-0
2008/09 1-1
2009/10 2-0
2016/17 5-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC ZWOLLE - EXCELSIOR

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax
Laatste 5 duels PEC Zwolle: 4 punten
Laatste 5 duels Excelsior: 6 punten

ACTUEEL

• Nog altijd is PEC Zwolle niet zeker van een optreden in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Europa League. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de mindere resultaten na de winterstop. Excelsior heeft inmiddels maar vijf punten minder dan PEC en mag dus nog dromen van Europees voetbal.

• Sinds de jaarwisseling veroverde alleen FC Twente minder punten dan de tien van PEC Zwolle. De Blauwvingers leden ook al acht nederlagen in 2018, ex aequo het hoogste aantal.

Luigi Bruins benutte vorige week tegen Willem II zijn elfde strafschop in de Eredivisie. Van alle huidige spelers in de Eredivisie scoorde alleen Lasse Schöne vaker op deze wijze, namelijk achttien keer. Bruins faalde maar eenmaal vanaf elf meter.

PEC Zwolle liet zich vorige week verrassen door Roda JC Kerkrade.

• Samen met PSV is PEC Zwolle de enige club die dit Eredivisie-seizoen nog niet verloor na een voorsprong. De KNVB-bekerwinnaar van 2014 verkreeg vijftien keer een voordelige marge (met twaalf overwinningen en drie gelijke spelen als resultaat).

• Bram van Polen gaat op voor zijn 178ste Eredivisie-wedstrijd in dienst van PEC Zwolle. Daarmee evenaart hij het totaal van Alex Kamstra, die de derde plek bezet op de lijst van spelers met meeste Eredivisie-duels voor De Blauwvingers. Alex Booy leidt de dans (208 duels), voor René IJzerman (192).

• Excelsior heeft nu al één punt meer verzameld (38) dan in de volledige voorbije jaargang. De Kralingers jagen in Zwolle op hun negende zege buitenshuis dit seizoen.

Tijdens de vorige speelronde rekende Excelsior af met Willem II.

HISTORIE

• 3-5-2. Dat is niet alleen een voetbalsysteem, maar ook de balans (drie thuiszeges, vijf remises en twee uitoverwinningen) na tien Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Excelsior. Bij een zege van de Kralingers is alles dus in evenwicht.

• Afgelopen seizoen eindigde dit treffen in een 1-1 gelijkspel. Django Warmerdam zette PEC Zwolle op voorsprong, maar Bruins sloeg terug namens Excelsior.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PEC Zwolle en Excelsior:

Seizoen Uitslag
1986/87 2-3
2002/03 1-1
2014/15 1-1
2015/16 3-0
2016/17 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.