Mühren laat Sparta tegen VVV als laatste lachen

Sparta Rotterdam is op Het Kasteel ontsnapt aan een pijnlijke avond. Robert Mühren zorgde in de slotfase voor de ommekeer tegen VVV-Venlo (3-2).

'Het komt goed', liet Jannik Huth deze week in VI optekenen. De Duitse doelman is ervan overtuigd dat Sparta zich zal handhaven in de Eredivisie, al dan niet omdat hij nimmer in zijn loopbaan is gedegradeerd. Tegen VVV-Venlo zette Huth in de 41ste minuut die woorden kracht bij. Clint Leemans mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Bart Vriends een overtreding op Lennart Thy had gemaakt. De middenvelder moest zijn meerdere erkennen in Huth, die de penalty knap pareerde.

Dankzij zijn redding behield Sparta de voorsprong die in de negentiende minuut was genomen. Soufyan Ahannach stond aan het einde van een goede Rotterdamse aanval met Frederik Holst als aangever. Maar de vreugde op Het Kasteel over de gestopte strafschop maakte enkele minuten later plaats voor een bittere teleurstelling, en dan vooral bij Huth. De doelman ging pijnlijk in de fout na een schot van afstand van Leemans.

De middenvelder van VVV vergrootte in de 52ste minuut de zorgen van Sparta. Huth was kansloos op de vrije trap van Leemans, die van geluk mocht spreken dat zijn poging van richting werd veranderd door de Rotterdamse muur. De tweede Venlose treffer kwam echter niet als een verrassing, want Sparta liet zich vers uit de kleedkamer van een kwetsbare kant zien.

Grote Limburgse kansen in de tweede helft waren daarvan het resultaat. Maar de schade bleef beperkt voor de gastheren. Thy raakte de paal en Torino Hunte werd gestuit door Vriends, terwijl Ralf Seuntjens en Romeo Castelen vonden Huth op zijn weg. De Duitse doelman maakte daarmee zijn eerdere blunder goed. Maar het was wachten tot in de slotfase voordat de beloning gestalte kreeg.

Mühren bracht Sparta met zijn goal in de 81ste minuut op gelijke hoogte. Invaller Fred Friday verzuimde daarna de 3-2 te maken, zoals Michiel Kramer in de slotfase met een kopbal doelman Lars Unnerstall tot een redding dwong. Het was uitstel van executie. Want in blessuretijd prikt Mühren na knap terugleggen met het hoofd door kramer de 3-2 binnen. Het kwam dus ook goed voor Sparta.

Door het resultaat op Het Kasteel heeft Sparta afstand genomen van hekkensluiter FC Twente, dat zondag nog in actie komt tegen Feyenoord. Het verschil bedraagt vier punten, terwijl de marge tot de veilige vijftiende vijf punten is.