Twente baalt na late remise: 'Moeten iets rechtzetten tegen PSV'

Een week na de opmerkelijke thuiswedstrijd tegen Excelsior, met een 0-2 achterstand die werd omgebogen naar een 4-2 overwinning, beleefde FC Twente een buitengewone zondagmiddag op Het Kasteel.

Sparta Rotterdam
2 - 2
FC Twente
FC Twente

'Het was een ongelooflijke wedstrijd', verzucht Michal Sadilek, aanvoerder na het vroege uitvallen van Robin Pröpper met een hoofdblessure. Twente speelde tegen Sparta Rotterdam een matige eerste helft. De ploeg van trainer Joseph Oosting liet de bal te traag rondgaan en slaagde er niet in druk te houden op de thuisploeg. Sparta werd beter, maar in de blessuretijd leken twee momenten de wedstrijd te beslissen. Eerst kreeg rechtsback Said Bakari van de Rotterdammers rood, even later maakte Sem Steijn de 0-1.

Twente kreeg meteen na rust grote kansen om de score op te voeren. Maar na 55 minuten stond Sparta voor, na twee door Tobias Lauritsen benutte strafschoppen. De eerste na een overtreding van Alec van Hoorenbeeck, de invaller voor Pröpper die even later zelf weer werd gewisseld. Sadilek veroorzaakte de tweede strafschop. 'Honderd procent geen penalty', foetert de Tsjechische middenvelder. 'Maar dan nog: we spelen de hele tweede helft tegen tien man, dan moeten we naar onszelf kijken. Het is onze eigen schuld dat we hier 2-2 spelen.'

Scherpte voor het doel

Twente leek lang af te koersen op een beschamende nederlaag. Oosting wisselde net als tegen Excelsior zeer aanvallend, maar een doorbraak bleef ditmaal uit. Kansen kwamen er wel, maar de scherpte voor het doel ontbrak. De keuzes waren vaak te voorspelbaar. 'Je moet ook nadenken hoe je kansen kunt creëren' zegt Oosting daarover. 'Op een gegeven moment hadden zij alles dichtgebouwd. Als je dan te snel de voorzet geeft, kunnen zij die ballen heel gemakkelijk wegkoppen.'

Sparta weerde zich voorbeeldig met tien man. Compact spel, veel vechtlust, altijd wel weer een andere speler die bereid was zich voor een schot of voorwerp te gooien. En anders stond de uitblinkende doelman Nick Olij wel paraat. Pas in blessuretijd wist Twente een tweede keer te scoren, via invaller Naci Ünüvar. 'Ik blij met het punt, maar niet met de manier waarop we het hier hebben gedaan', aldus Oosting. 'Ik vond ons vanaf het begin niet goed. Aan de bal ook niet. Het was traag, wéér te veel mensen achter de bal. We hadden wel veel de bal, maar konden weinig kansen bij elkaar spelen.' Aan de tweede penalty van Sparta maakt de trainer van Twente niet veel woorden vuil. 'Je kunt erover twisten, maar de scheidsrechter geeft 'm. En ik vind dat zo'n situatie ons niet mag overkomen.'

Oosting maakt de balans op. 'Totaal onnodig puntverlies.' En: 'Ik vond ons vandaag slecht. Je staat voor en speelt een helft lang met elf tegen tien, met de ploeg die wij hebben hoef je dan niet in de problemen te komen. Je probeert het wel om te zetten, maar dat is ons deze keer niet gelukt. We hadden de eerste seizoenshelft goed willen afsluiten. En hadden meteen een heel mooie en goede stap kunnen zetten richting de tweede helft van de competitie. Je wilt een rol van betekenis spelen in de Eredivisie. Dan vind ik dat je dit soort wedstrijden moet winnen.'

Rechtzetten

Twente wacht nog één wedstrijd voor de winterstop: donderdagavond bij PSV, voor de beker. 'Ik vind dat we daar iets moeten rechtzetten', is Oosting ambitieus. 'Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar bekerwedstrijden zijn altijd duels op zich. We gaan voor een resultaat. In ieder geval moeten we donderdag beter voetballen dan we vandaag hebben gedaan.'

Oosting reageert tot slot nog op het feit dat hij Carel Eiting zowel tegen Excelsior als Sparta niet liet invallen. De middenvelder kwam afgelopen transferperiode na een hoop getouwtrek over van FC Volendam. Oosting was verguld met zijn komst, maar tot veel speelminuten heeft het nog niet geleid. Nou liet de Amsterdammer de keren dat hij mocht meedoen ook geen onuitwisbare indruk achter. Volgens zijn trainer is het niet zo spannend waarom Eiting voor de tweede wedstrijd op rij niet eens is ingevallen. 'We wilden onze aanvallers erin zetten en haalden er middenvelders af. Kozen voor jongens die in de kleine ruimte een goal kunnen maken. Ik had Eiting ook wel graag willen brengen, maar je kijkt uiteindelijk naar de manier van spelen: wat hebben we nodig?'