Ünüvar behoedt FC Twente voor afgang tegen tien man van Sparta

FC Twente is ontsnapt aan een pijnlijke nederlaag tegen Sparta Rotterdam. De Tukkers voorkwamen in de slotfase een afgang tegen tien man door een late goal van Naci Ünüvar. Desondanks zal het gevoel overheersen dat er meer inzat in het laatste competitieduel van 2023. Ook Sparta zal balen van het gelijkspel.

Sparta Rotterdam
2 - 2
FC Twente
FC Twente

Sparta had de laatste twee thuisduels met Almere City FC (1-2) en FC Utrecht (1-2) verloren en ging vorige week zaterdag onderuit op bezoek op Ajax (2-1), hoewel het in de tweede helft nog joeg op een gelijkspel. Zondagmiddag leek ook het laatste competitieduel van 2023 op een teleurstelling uit te lopen toen rechtsback Saïd Bakari na inmenging van de VAR met rood van het veld werd gestuurd, omdat hij op de achillespees van Michel Vlap ging staan.

Tot overmaat van ramp opende Sem Steijn kort daarna de score. De aanvallende middenvelder maakte zijn tiende competitiegoal van het seizoen, nadat een voorzet van Daan Rots door Manfred Ugalde werd verlengd. Daarmee leek Twente op weg naar de derde zege op rij, maar na rust gaf de ploeg van Joseph Oosting het volledig weg. Binnen vijf minuten kreeg Sparta twee strafschoppen, die beide keren benut werden door Tobias Lauritsen.

Vooral bij de tweede strafschop, die werd toegekend na een lichte overtreding van Michal Sadílek, was er bij Twente ongeloof dat scheidsrechter Martin van den Kerkhof de bal op de stip legde. De Tukkers konden echter ook naar zichzelf kijken dat ze de voorsprong met een man meer weggaven. Zonder de geblesseerd uitgevallen aanvoerder Robin Pröpper gingen de bezoekers vervolgens nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar Nick Olij hield Sparta op de been.

Steijn was heel dicht bij de 2-2, maar hij raakte de paal. In de zeven minuten extra tijd incasseerde Sparta toch nog de gelijkmaker van invaller Ünüvar, die in de korte hoek raak schoot. Twente voorkwam daarmee een afgang op Het Kasteel en staat nu voorlopig derde in afwachting van AZ - PSV, dat donderdag de tegenstander is in het bekertoernooi. Sparta mag ondanks de weggegeven voorsprong tevreden zijn met het punt en gaat als zevende de winterstop in.