Ajax vervolgt opmars in Eredivisie met moeizame zege tegen Sparta

Ajax heeft de opmars in de Eredivisie zaterdag een vervolg gegeven. De Amsterdammers versloegen Sparta Rotterdam en namen zo, in ieder geval tot zondagmiddag, de vijfde plek over. Tegen Sparta kwam ook de kwetsbaarheid van Ajax weer naar boven, maar dat leverde geen puntenverlies op.

Ajax
Ajax
2 - 1
Sparta Rotterdam

Ajax deed de afgelopen dagen uitstekende zaken door eerst met 1-2 te winnen bij NEC en daarna op woensdag de drie punten binnen te halen in het restant van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-3). De Amsterdammers zetten de opmars in de Eredivisie zo voort en kregen de vijfde plek in zicht. Tegen Sparta moest de volgende stap gezet worden zodat, zoals de doelstelling van John van 't Schip luidt, Ajax in de winterstop de nummer vijf is.

Tegenstander Sparta stond vooraf net als Ajax op 21 punten en dus vlak achter de Amsterdammers. De Rotterdammers kregen in de Johan Cruijff Arena ook de eerste grote kans. Tobias Lauritsen kopte uit een hoekschop en stuitte op keeper Diant Ramaj. Kort daarna nam Ajax al de leiding na een goede aanval. Kenneth Taylor had na een pass van Kristian Hlynsson een slim hakje in huis op Brian Brobbey, die knap wegdraaide en de score opende.

Spelers van Ajax speelden niet met hun achternaam, maar met drie puntjes achterop hun shirt. Hiermee wil de club aandacht vragen voor het tegengaan van online haat.

Ajax kreeg daarna meerdere kansen op een tweede goal en gaf er in een slordige fase ook een aantal weg. Steven Bergwijn was dichtbij met een kopbal uit een voorzet van Steven Berghuis, die later zelf faalde toen hij oog in oog kwam te staan met doelman Nick Olij. De keeper van Sparta was vlak voor rust de schlemiel toen hij uitkwam en in de ogen van scheidsrechter Danny Makkelie Brobbey vloerde. De bal ging op de stip en Bergwijn maakte er 2-0 van.

Kwetsbaar
Zo leek er weinig aan de hand voor Ajax na een prima eerste helft, maar na de rust bracht Sparta de spanning al snel terug. Arno Verschueren vond Camiel Neghli op de rechterflank. De aanvaller zag de ruimte en trok naar de as van het veld, om vervolgens uit te halen en te scoren met een goed schot in de verre hoek: 2-1. Zo legde Sparta de kwetsbaarheid van Ajax bloot.

De ploeg van Van 't Schip was in de tweede helft een stuk minder dreigend dan daarvoor. Taylor was nog dicht bij de 3-1 met een poging die net naast zeilde en ook Devyne Rensch schoot niet tussen de palen. De thuisploeg trok de voorsprong wel over de streep en won zo met 2-1, de vierde zege op rij in de Eredivisie. Ajax nam plek vijf zo in ieder geval voor even over van Go Ahead Eagles, dat twee punten minder heeft en zondag thuis speelt tegen FC Utrecht.