Topavond dankzij 'coëfficiëntenkanon' Feyenoord én Van Bronckhorst

Reacties

Alsof het zo moest zijn heeft uitgerekend Giovanni van Bronckhorst het Nederlandse voetbal een goede dienst bewezen. De voormalig trainer van Feyenoord knikkerde met Rangers de laatste Portugese club uit Europa. Zo was er donderdagavond dubbel goed nieuws met het oog op de coëfficiëntenlijst.

Topavond dankzij 'coëfficiëntenkanon' Feyenoord én Van Bronckhorst
© Pro Shots

Met Feyenoord heeft Nederland immers wel een club bij de laatste vier van een van de drie Europese toernooien. Nadat PSV werd uitgeschakeld tegen Leicester City, pakten de Rotterdammers drie punten door Slavia Praag te verslaan. De plaatsing voor de halve finale van de Conference League levert namelijk een bonuspunt op. Gedeeld door het aantal deelnemers van dit seizoen (vijf) betekent dit dat Nederland weer 0,6 punt kan bijschrijven op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

De voorsprong van Portugal bedraagt dit seizoen nog altijd meer dan vier punten, maar komend seizoen heeft Nederland inmiddels al een voorsprong van twee punten opgebouwd. En omdat deze week met Benfica en Braga de laatste twee Portugese clubs zijn uitgeschakeld en Feyenoord weer twee extra wedstrijden heeft om punten te sprokkelen (tegen Olympique Marseille) heeft Nederland donderdagavond een volgende slag geslagen in de coëfficiëntenstrijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De strijd om de zesde plek is zo belangrijk, omdat die twee directe tickets voor de Champions League oplevert. Als Nederland die positie aan het einde van volgend seizoen (dus in de zomer van 2023) nog steeds in handen heeft, dan zijn in het seizoen 2024/25 sowieso twee Nederlandse clubs actief in het miljardenbal. Hoe uitzonderlijk dat is, bewijst de volgende statistiek: de laatste keer dat Nederland een Europees seizoen afsloot als nummer zes op de coëfficiëntenlijst was in 2001 (!).

Hofleverancier
Een jaar later stond Feyenoord voor het laatst in de halve finale van een Europees toernooi, toen het de UEFA Cup won. Twintig jaar later zijn de Rotterdammers weer van de partij bij de laatste vier. Het maakt ze dit seizoen coëfficiëntenhofleverancier van Nederland. Feyenoord pakte 24,5 punten, blijft Ajax (22) en PSV (17,5) daarmee voor en is dit seizoen de nummer zes van Europa. Alleen Liverpool (28), Bayern München (26), Chelsea, Manchester City en Real Madrid (allen 25) pakten nóg meer punten.

Coëfficiëntenlijst

Land 2017-2022 Deelnemers
5. Frankrijk 59,915 (+0,77) 1/6
6. Portugal 53,382 (+0,167) 0/6
7. Nederland 48,500 (+0,6) 1/5
Land 2018-2023
5. Frankrijk 48,415
6. Nederland 45,600
7. Portugal 43,716
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.