Toen Nederland EK-favoriet was en Afellay de 'coming man' van Oranje

Reacties

Nederland speelt donderdagavond voor het eerst in zeven jaar weer tegen Noord-Ierland. Sinds de laatste ontmoeting in de zomer van 2012 in Amsterdam is er veel veranderd bij Oranje.

Toen Nederland EK-favoriet was en Afellay de 'coming man' van Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Noord-Ierland
Noord-Ierland

Waar het Nederlands elftal vanavond in De Kuip strijdt om een ticket voor het EK van volgend jaar, was de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk zeven jaar geleden al zeker van een plek op de Europese eindronde in Oekraïne en Polen. Toen was het nog vanzelfsprekend dat een kwalificatiereeks uitmondde in plaatsing voor een groot toernooi. Als vice-wereldkampioen verloor Oranje alleen de laatste kwalificatiewedstrijd in november 2011, uit tegen Zweden (3-2). Twee maanden eerder werd San Marino nog met liefst 11-0 aan de kant gezet.

De voorbereiding op het EK, waar Oranje gezien het spelersmateriaal op voorhand als een van de favorieten gold, verliep echter allerminst vlekkeloos. Bulgarije toonde op 26 mei 2012 aan dat de toernooivorm van Nederland nog ver te zoeken was door in De Arena met 2-1 te winnen. Een week later was de stemming alweer grotendeels omgedraaid door een overtuigende 6-0 zege op de zwakke Noord-Ieren, die aan het einde van het voetbalseizoen de indruk wekten niet alleen voor het voetbal naar Amsterdam te zijn gekomen.

De basisopstelling van Oranje tegen Noord-Ierland in juni 2012.
© Pro Shots
De basisopstelling van Oranje tegen Noord-Ierland in juni 2012.

Grote man aan Nederlandse zijde was Ibrahim Afellay. De inmiddels weer bij PSV teruggekeerde middenvelder gold destijds nog als de coming man van Oranje en onderstreepte dat door voor rust de 4-0 binnen te schieten en vlak na rust ook de 5-0 voor zijn rekening te nemen. Drie dagen eerder was de toen 26-jarige speler van Barcelona ook al een van de uitblinkers tegen Slowakije, dat in De Kuip met 2-0 te onder ging. Het betekende zijn rentree als international nadat hij bijna een jaar had ontbroken door blessureleed.

Toen nog niet wetende dat blessures hem ook de jaren erna zouden blijven achtervolgen, was Afellay nog hoopvol gestemd over zijn toekomst. 'Dit is een heel lekker gevoel', zei hij na afloop van het duel met Slowakije. 'Hoewel ik lang ben weggeweest; balgevoel raak je niet kwijt. Dat hebben straatvoetballers nu eenmaal. Dat het steeds beter gaat en dat ik mijn stempel heb kunnen drukken, geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Bovendien was ik blij dat ik het bijna tachtig minuten heb volgehouden, mijn wissel was daarom alleen maar uit voorzorg.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat blijkt tegen Noord-Ierland, als Van Marwijk hem negentig minuten laat staan. Verder gebruikt de bondscoach al zijn aanvallende opties. Bundesliga-topscorer Klaas Jan Huntelaar lost in de 57ste minuut Premier League-topscorer Robin van Persie af. De spits van Arsenal, die later die zomer de overstap naar Manchester United zal maken, heeft dan al twee keer gescoord. Wesley Sneijder neemt uit een vrije trap de 2-0 voor zijn rekening en maakt na zeventig minuten plaats voor Dirk Kuijt. Luciano Narsingh lost Arjen Robben in de 82ste minuut af.

Het tekent de aanvallende opties van Oranje, die later die zomer tijdens het EK voor wrijving zullen zorgen in de groep. Op dat moment ziet Van Marwijk het nog vooral als een luxeprobleem. 'Over bepaalde dingen krijg ik een bevestiging', zou de bondscoach na afloop van het laatste oefenduel in aanloop naar het EK zeggen. 'We zijn in de breedte sterker geworden. Sterker dan twee jaar geleden tijdens het WK. Als ik wissel kunnen we er nu soms beter op worden. Niets is uitgesloten, dus ook niet dat Rafael van der Vaart in de basis begint.'

Rafael van der Vaart is nog altijd de maker van het laatste EK-doelpunt van Oranje.
© Pro Shots
Rafael van der Vaart is nog altijd de maker van het laatste EK-doelpunt van Oranje.

Dat blijkt vijftien dagen later inderdaad een optie, als Van Marwijk de spelmaker van Tottenham Hotspur in plaats van Mark van Bommel aan de aftrap laat verschijnen tijdens het laatste groepsduel met Portugal in een ultieme poging toch nog wat te maken van het EK in Oekraïne en Polen. Van der Vaart opent ook al snel de score, maar Nederland geeft de voorsprong nog weg. Cristiano Ronaldo scoort twee keer en boort daarmee ook de laatste hoop de grond in. Oranje druipt na de eerdere nederlagen tegen Denemarken en Duitsland af met nul punten.

Ruim zeven jaar later is het nog altijd wachten op de volgende EK-wedstrijd in de historie van het Nederlands elftal. Vanavond kan een nieuwe generatie internationals ervoor zorgen dat daar volgend jaar zomer verandering in komt door tegen Noord-Ierland een belangrijke stap te zetten naar kwalificatie. Van de spelers die zeven jaar geleden in actie kwamen in de laatste interland tegen Noord-Ierland, is niemand meer dan de partij. Alleen twee bankzitters van toen zullen daar vanavond weer zitten in De Kuip: Luuk de Jong en Kevin Strootman.

2 juni 2012, Nederland – Noord-Ierland 6-0

11. Van Persie 1-0, 15. Sneijder 2-0, 29. Van Persie 3-0 (pen.), 37. Afellay 4-0, 51. Afellay 5-0, 78. Vlaar 6-0.

Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems (78. Schaars); Van Bommel (57. Van der Vaart), Nigel de Jong; Robben (82. Narsingh), Sneijder (70. Kuijt), Afellay; Van Persie (57. Huntelaar).

Za 2 jun. 2012

Oranje tegen Noord-Ierland: ooit het duel tussen Cruijff en Best
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.