De Ligt ligt voor op recordschema, Koeman gaat voor z'n beste reeks

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. In dit artikel besteden we aandacht aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland van donderdagavond (aftrap 20.45 uur).

De Ligt ligt voor op recordschema, Koeman gaat voor z'n beste reeks
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Noord-Ierland
Noord-Ierland

De spanning is om te snijden in Groep C van de EK-kwalificatie. Duitsland en Noord-Ierland gaan met twaalf punten uit vijf wedstrijden aan de leiding. Het leidende duo heeft drie punten meer dan Nederland, dat wel een duel minder heeft afgewerkt. De toptwee plaatst zich voor het EK. Als Oranje daarbuiten valt, krijgt het een herkansing in de play-offs van de Nations League.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Als landen gelijk eindigen, kijkt de UEFA naar het onderling resultaat. Pas daarna wordt het doelsaldo erbij gepakt. Helemaal onderaan de lijst van criteria staan het aantal Fair Play-punten en de ranking in de Nations League. Hiermee sluit de UEFA het scenario van een loting uit.

• Voor de zevende keer nemen Nederland en Noord-Ierland het tegen elkaar op. Met drie overwinningen, twee gelijke spelen en één nederlaag heeft Oranje een positieve balans. Ook het doelsaldo is in Nederlands voordeel: 14-4.

• Die mooie doelcijfers komen vooral door de vorige ontmoeting. Op 2 juni 2012 triomfeerde Nederland in de aanloop naar het EK met 6-0 in een oefenduel met Noord-Ierland. Zowel Robin van Persie als Ibrahim Afellay kwam in dat duel twee keer tot scoren. Ook Wesley Sneijder en Ron Vlaar lieten een doelpunt aantekenen.

• Een iconische ontmoeting was de Nederland - Noord-Ierland van 1976, een duel in de WK-kwalificatie. Mede door de klasse van George Best sleepte de underdog destijds een 2-2 gelijkspel uit het vuur.

Oranje zette zijn laatste twee interlands (tegen Duitsland en Estland) in winst om en kan voor het eerst sinds 2017 minimaal drie zeges op rij boeken. Destijds, onder Dick Advocaat, zegevierde Nederland in vijf achtereenvolgende interlands.

• Georginio Wijnaldum kan zijn zestigste interland afwerken. Van de huidige Oranje-selectie bereikten alleen Daley Blind (66 caps) en Ryan Babel (zestig) reeds deze mijlpaal. De topvijf wordt compleet gemaakt door Jasper Cillessen (52 interlands) en Memphis Depay (vijftig Oranje-duels).

De wedstrijd wordt gespeeld in De Kuip en dat is op basis van de recente statistieken een prettig vooruitzicht. Sinds de 0-0 tegen Roemenië in maart 2007 won Oranje liefst zestien keer op rij in De Kuip. De laatste nederlaag dateert van oktober 2000 tegen Portugal (0-2).

• Voorafgaande aan de wedstrijd van donderdagavond wordt stilgestaan bij het overlijden van Humphrey Mijnals en Fernando Ricksen. Drievoudig international Mijnals overleed op 27 juli op 88-jarige leeftijd. Ricksen stierf drie weken geleden op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. Hij kwam twaalf keer uit voor het Nederlands elftal.

• Marten de Roon staat op scherp. Als de middenvelder van Atalanta Bergamo donderdagavond tegen een gele kaart oploopt, dan mist hij het treffen met Wit-Rusland van zondagavond. De scheidsrechter bij Nederland - Noord-Ierland is overigens Benoît Bastien uit Frankrijk.

Matthijs de Ligt kan zijn twintigste interland gaan spelen, waarmee hij de 155ste international wordt die deze mijlpaal bereikt. De Juventus-verdediger is in augustus twintig jaar geworden; niemand verzamelde zó snel twintig Oranje-caps.

Wanneer speelden de toptien recordinternationals hun twintigste interland?

International Leeftijd 20ste cap Totaal
Wesley Sneijder 21 jaar, 4 maanden 134
Edwin van der Sar 26 jaar, 10 maanden 130
Frank de Boer 23 jaar, 8 maanden 112
Rafael van der Vaart 21 jaar, 4 maanden 109
Giovanni van Bronckhorst 25 jaar, 6 maanden 106
Dirk Kuijt 25 jaar, 10 maanden 104
Robin van Persie 24 jaar, 0 maanden 102
Phillip Cocu 27 jaar, 7 maanden 101
Arjen Robben 22 jaar, 4 maanden 96
John Heitinga 22 jaar, 7 maanden 87
'Spits Noord-Ierland heeft meer kaarten gepakt dan goals gemaakt'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.