Terugdenken aan Messi en Makaay: Ajax schrijft negatieve historie

Reacties

Ajax heeft donderdagavond weer een klein stukje negatieve historie geschreven. In een toch al historisch slecht seizoen evenaarden de Amsterdammers de grootste uitnederlaag ooit in Europees verband door met 4-0 van Aston Villa te verliezen in de achtste finale van de Conference League.

Terugdenken aan Messi en Makaay: Ajax schrijft negatieve historie
© Pro Shots
Aston Villa
Aston Villa
4 - 0
Ajax
Ajax

De grootste nederlaag ooit in Europa is het niet, dat is sinds anderhalf jaar geleden de 6-1 thuisnederlaag tegen Napoli in de Champions League. Maar verder ging Ajax nooit met meer dan vier goals verschil onderuit in de Europese historie. In totaal gebeurde het zes keer eerder dat Ajax met vier goals onderuit ging in een Europese uitwedstrijd.

De laatste keer dat Ajax met zulke grote cijfers was in september 2013, toen Barcelona mede door drie goals van Lionel Messi met 4-0 te sterk was in de Champions League. Negen jaar eerder won Bayern München met dezelfde cijfers in het kampioenenbal, toen was Roy Makaay met drie goals de beul van de Amsterdammers (4-0).

© Pro Shots

Twintig jaar later was het dus Aston Villa dat een kansloos Ajax naar de slachtbank leidde. Dat het altijd nog erger kan, bewijst de 4-0 nederlaag tegen Omonia Nicosia in 1979. Een jaar later scoorde Bayern München zelfs vijf keer tegen Ajax, maar had Frank Arnesen nog wel de score geopend. Vasas Boedapest was in 1958 de eerste die Ajax met 4-0 versloeg.

Door de 4-0 nederlaag in Birmingham staat de teller in alle competities nu op zeventig tegengoals voor Ajax. Opta berekende dat de Amsterdammers alleen in het seizoen 1958/59 meer doelpunten om de oren kregen (71). Het negatieve record gaat er dit seizoen dus aan, dat kan niet anders. Het is tekenend voor de sportieve malaise in Amsterdam. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Grootste uitnederlagen Ajax in Europees verband

Seizoen Toernooi Tegenstander Uitslag
1980/81 EC I Bayern München 5-1
1957/58 EC I Vasas Boedapest 4-0
1979/80 EC I Omonia Nicosia 4-0
2004/05 CL Bayern München 4-0
2013/14 CL Barcelona 4-0
2023/24 ECL Aston Villa 4-0
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.