Hattrick Makaay stuurt Ajax naar slachthuis

Roy Makaay toonde in het Olympia Stadion aan waarom hij zo gewaardeerd is in het buitenland en nu vooral bij Bayern München. Ajax liet en passant zien waarom het momenteel niets te zoeken heeft in de volgende ronde van de Champions League. De Nederlandse kampioen kreeg met 4-0 dik klop van een veel te sterk Bayern.

Hattrick Makaay stuurt Ajax naar slachthuis

Ronald Koeman voorspelde nog direct na de loting dat Ajax met Bayern München zou gaan strijden om de tweede plek achter Juventus. Voetballend had de Nederlandse trainer de Duitse opponent niet zo hoog zitten, voegde hij daar aan toe, tot verbijstering van Makaay, die van mening is dat Koeman zijn medespelers een beetje onderschatte.

Dat zal de Ajax-coach na dinsdagavond niet meer doen. Ajax kwam er niet aan te pas tegen een heersend Bayern. De Amsterdammers mochten dan wel de bal hebben van de Duitse Vize-Meister, maar de kansen en mogelijkheden waren toch echt voor de thuisploeg.

Eén grote kans kreeg Ajax. In de veertiende minuut kon Rafael van der Vaart bij de tweede paal zomaar van dichtbij de 1-0 binnentikken, maar de aanvoerder van Ajax zag de bal voorbij stuiteren. Daartegenover stonden de talloze gevaarlijke uitbraken van Bayern, al dan niet met hulp van de zwak verdedigende en regelmatig blunderende bezoekers.

Nadat Claudio Pizarro al eens de paal had geraakt en Hasan Salihamidzic een keer gevaarlijk was opgedoken voor de onrustige Bogdan Lobont, liet Roy Makaay zich zien. Na een half uur stuurde Owen Hargreaves de Nederlander alleen richting Amsterdams doel, waarna Makaay vanaf twintig meter Lobont klopte met een pegel in de bovenhoek.

De ontmanteling van Ajax ging in rap tempo. Vlak voor rust kopte Makaay leep binnen uit een vrije trap van Zé Roberto (2-0), en in de 51ste minuut schoof hij vanaf de strafschopstip simpel de bal langs Lobont (3-0), die knullig Pizarro ten val had gebracht. En in de 55ste minuut verzorgde Makaay de assist op Zé Roberto, die eveneens koeltjes het net vond, als sluitstuk van een simpele counter: 4-0.

Ajax maakte geen moment indruk. Op het middenveld en in de aanval kregen de mannen van Koeman geen enkele controle over de bal, en defensief was het behelpen tegen een veel te groot Bayern, letterlijk en figuurlijk.

Bekijk hier al onze video's