Napoli bezorgt onthutsend zwak Ajax historische nederlaag

Reacties

Ajax heeft dinsdagavond een ontluisterende nederlaag geleden in de Champions League. Napoli was veel te sterk en won met liefst 1-6 in de Johan Cruijff Arena. Dat is de grootste verliespartij voor Ajax ooit in de Champions League. Het oude negatieve record was de 4-0 nederlaag uit 2010 tegen Real Madrid.

Napoli bezorgt onthutsend zwak Ajax historische nederlaag
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 6
Napoli
Napoli
© Pro Shots

Napoli begon fel aan de wedstrijd, maar het was Ajax dat vroeg op voorsprong kwam. Na negen minuten scoorde Mohammed Kudus op opmerkelijke wijze, waarmee de spits zijn Champions League-totaal opvijzelde naar drie doelpunten uit drie duels. Steven Bergwijn combineerde met Kenneth Taylor en leverde de bal aan de middenvelder, die vanuit het strafschopgebied hard schoot. Kudus stond vlak voor de doellijn in de baan van het schot, veranderde de bal van richting en kreeg het doelpunt op zijn naam.

Lang liet het antwoord van Napoli niet op zich wachten. De opgestoomde linksback Mathias Olivera kon het strafschopgebied betreden en leverde een voorzet af op Giacomo Raspadori. De vervanger van de geblesseerde Victor Osimhen had veel ruimte bij de tweede paal en kon binnenkoppen. Het doelpunt werd door de VAR onder de loep genomen, want Hirving Lozano deed ogenschijnlijk vanuit buitenspelpositie een mislukte poging om bij de bal te komen, voordat Raspadori binnenknikte. Het doelpunt werd echter goedgekeurd.

De 1-1 tussenstand deed het spelbeeld recht, want er was sprake van een open wedstrijd waarin beide ploegen de aanval zochten. Na ruim een halfuur kwam Napoli op voorsprong. Een korte corner resulteerde in een voorzet van Khvicha Kvaratskhelia op Giovanni Di Lorenzo, die boven Jurriën Timber uit torende en raak kopte. Ajax kwam vervolgens goed weg toen Piotr Zielinski van dichtbij op Remko Pasveer stuitte, maar de Pool maakte in een één-op-één-situatie met de keeper toch nog de 3-1.

© Pro Shots

De lastige opdracht werd kort na de rust een schier onmogelijke voor Ajax. Pasveer probeerde zijn ploeggenoot Calvin Bassey te bedienen, maar zijn onzuivere pass kwam terecht bij André Zambo Anguissa. Die stelde Giacomo Raspadori in staat om de achterstand van Ajax te vergroten. Het werd daarna alleen maar erger. Na ruim een uur tilde Kvaratskhelia de score naar 1-5 met een raak schot in de verre hoek. Het was voor de eerste keer in Europees verband dat Ajax in een thuiswedstrijd vijf tegengoals kreeg.

Een kwartier voor tijd moest Ajax zelfs door met tien man. Dusan Tadic was in de ogen van scheidsrechter François Letexier te wild met zijn arm en kreeg een tweede gele prent. Tegen tien man kwam Napoli op 1-6: Giovanni Simeone troefde Calvin Bassey af na een pass van Tanguy Ndombele, dook op voor Pasveer en zorgde voor de grootste nederlaag van Ajax ooit in de Champions League. Omdat Ndombele de lat trof, bleef de 1-7 uit.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep A UEFA Champions League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Napoli
6
5
0
1
20-6
+14
15
2
Liverpool
6
5
0
1
17-6
+11
15
3
Ajax
6
2
0
4
11-16
-5
6
4
Glasgow Rangers
6
0
0
6
2-22
-20
0
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.