Feyenoord de punten, Ajax de poen

Reacties

Donderdag staat er voor de Nederlandse troeven in Europa 2,8 miljoen aan UEFA-premies op het spel. Feyenoord kan een bonus van 1,8 miljoen pakken als Shakhtar Donetsk in de Europa League wordt verslagen, AZ kan bij uitschakeling van Lazio in de Conference League een miljoen bijschrijven.

Feyenoord de punten, Ajax de poen
© Pro Shots

Do 16 mrt. 2023

Het blijft kleingeld vergeleken met de Champions League. Feyenoord en AZ zouden bij het behalen van de kwartfinales hun seizoenstotalen opkrikken naar circa veertien respectievelijk negen miljoen. Ter vergelijking: Ajax werd van dit seizoen vol Europese teleurstellingen 43 miljoen rijker.

Momenteel wordt onderhandeld over de financiële verdeelsleutel voor de periode na 2024. Die wordt alleen maar relevanter, nu Nederland op betere tickets afstevent. De Eredivisie kan deze maand definitief de zesde plaats grijpen op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

De eindsprints van Feyenoord en AZ zijn cruciaal geweest. De Rotterdammers behaalden de laatste twee seizoenen verreweg de meeste coëfficiëntenpunten, gevolgd door AZ en PSV. Ajax leverde van de vier topclubs de kleinste bijdrage in de laatste twee jaar.

coëfficiëntenpunten in seizoenen 2021/22 & 2022/23

Club Punten
Feyenoord 40,5
AZ 33
PSV 32,5
Ajax 31
Vitesse 14
FC Twente 2,5
Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.