Ten Hag opvallend kritisch na overtuigende Ajax-zege

Ajax was dinsdagavond duidelijk de betere ploeg tegen Besiktas en boekte een 2-0 overwinning. Erik ten Hag had genoten van vooral de eerste helft, maar plaatste ook kritische kanttekeningen.

Ajax
Ajax
2 - 0
Beşiktaş
Beşiktaş

Ten Hag zei afgelopen weekend, na de 3-0 zege op FC Groningen, nog dat zijn ploeg beter met de kansen om moest gaan. Dat was volgens de coach ook dinsdag tegen Besiktas weer het geval. 'We hebben ontzettend veel kansen gecreëerd en twee geweldige goals gemaakt', zei de coach op zijn persconferentie. 'Dat hadden er voor rust al drie of vier kunnen zijn en dan is de wedstrijd al gespeeld. In de tweede helft hebben we geconsolideerd en kregen we nog twee hele goede kansen, maar we kwamen ook een keer goed weg', doelde hij op de afgekeurde goal van Besiktas.

Ten Hag baalt van dat moment. 'Dat zijn details waarop de wedstrijd kan kantelen', stelde de trainer. 'Daar moeten we alert op zijn en daar moet deze ploeg in groeien. Ik heb al een paar keer de vraag gehad of er nog ruimte voor verbetering is. En nu zien we dus: ja, er is nog heel veel ruimte voor verbetering. Zeker op het allerhoogste niveau zullen we nog een paar stappen voorwaarts moeten zetten willen we onze wens om te overleven in de Champions League werkelijkheid maken.'

Wat ging er mis bij het doelpunt van Kenan Karaman? 'Ik zag dat we op het middenveld veel te makkelijk werden uitgespeeld', blikte Ten Hag terug. 'Dan komt de steekpass en worden we vrij makkelijk aan de kant gezet. Dat is een momentje van onachtzaamheid, in opeenvolgende duels, en dan zie je onze jeugdigheid. Dat gaat dus niet. Ik geef je op een briefje: tegen Dortmund wordt dit rücksichtslos afgestraft. Of het een overtreding was? Dat heb ik niet kunnen waarnemen.'

Gemiste kansen
Ook over de gemiste kansen van Ajax was Ten Hag kritisch. 'Het is echt een punt van aandacht. Wij moeten daar toch scherper zijn, meedogenlozer zijn, maar ook wat rustiger zijn misschien. Soms is het ook pure pech, bijvoorbeeld met die kopbal van Haller. Ik denk dat de keeper zelf ook niet weet hoe hij die bal eruit houdt. Maar vanavond was dus ook weer zo'n avond dat we teveel kansen onbenut laten. Dat kan niet op dit niveau, dat kan niet wil je succesvol zijn. Ik hoor het woord scherpte, maar het is vooral het overzicht om op het juiste moment te handelen. Dat is een bepaalde focus, daar moeten spelers zichzelf in brengen. Topspelers kunnen dat.'

Dat Ajax in de eerste helft erg goed voetbalde, stemde Ten Hag uiteraard wel tevreden. 'Ik ben me er op dat moment ook wel van bewust. En ik geniet er wel van, maar dan zit je toch vooral in de concentratie om die wedstrijd te winnen', zei de trainer. 'Je beseft ook: ieder moment van onachtzaamheid kan de wedstrijd doen kantelen. Ik heb een aantal momenten gezien dat dat had gekund. Dan kan het tot een ander resultaat leiden en daar moet je voor waken.'