Ajax trekt superstart in Champions League door tegen gehavend Besiktas

Ajax staat na twee groepswedstrijden in de Champions League al op zes punten. De ploeg van Erik ten Hag gaf de 1-5 overwinning op Sporting Portugal dinsdagavond een goed vervolg tegen het gehavende Besiktas, dat in de volgepakte Johan Cruijff Arena vooral voor rust van het kastje naar de muur gestuurd werd. Steven Berghuis was de gevierde man bij Ajax.

Ajax
Ajax
2 - 0
Beşiktaş
Beşiktaş

De klinkende overwinningen en het spectaculaire voetbal van de afgelopen periode zorgden bij de Ajax-supporters voor hoge verwachtingen voor het treffen met Besiktas en de manschappen van Ten Hag maakten dat zeker voor rust helemaal waar. Ajax was toen constant aan het aanvallen en had bijzonder weinig moeite met Besiktas, dat door blessureleed een waslijst aan spelers miste. Met een gemankeerde selectie was er simpelweg te weinig kwaliteit over om serieus tegenstand te kunnen bieden.

Besiktas liet Ajax in de openingsfase nog wel even schrikken. In de tiende minuut schoot Michy Batshuayi na een slim passje van Kenan Karaman op de paal. Als Batshuayi had gescoord was het overigens nog maar wel de vraag of de goal was goedgekeurd, want de spits stond op het randje van buitenspel. De bekende VAR-lijntjes hadden in dat geval uitkomst moeten bieden.

Op dit schrikmoment na was het Ajax dat de klok sloeg. Ryan Gravenberch schoot al na een halve minuut voor het eerst op doel en gaf daarmee aan wat de plannen van de thuisploeg waren. Besiktas-doelman Ersin Destanoglu kwam met de schrik vrij toen Gravenberch de bal miste en Antony net naast schoot, maar was kansloos toen Berghuis na een knappe actie van Dusan Tadic in de verre hoek schoot. Voor Berghuis was het zijn vierde doelpunt in Amsterdamse dienst.

Ajax wilde meer en kreeg enorme kansen voor Haller, die van dichtbij op de voet van Destanoglu kopte, en Tadic. Laatstgenoemde raakte de bal bij een simpele intikker helemaal verkeerd. De tweede Ajax-goal kon simpelweg niet uitblijven en viel vlak voor rust, via Haller. Na een scherpe voorzet van Berghuis maakte hij alweer zijn vijfde Champions League-doelpunt, na zijn vier eerdere treffers tegen Sporting.

In het begin van de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Ajax viel aan, Besiktas probeerde om tegen te houden. Haller kreeg opnieuw een enorme kans, maar vond weer Destanoglu op zijn pad, en Noussair Mazraoui schoot net over. De wedstrijd zakte hierna een beetje in en Karaman dacht bij een spaarzame uitbraak van Besiktas de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat Karaman een duw had gegeven aan Jurriën Timber.

Het moment gaf Besiktas toch wat hoop. De bezoekers kropen wat meer uit de schulp, maar serieus in de problemen kwam Ajax niet. Haller miste nog een grote kopkans en daardoor bleef de teller op twee doelpunten steken. Het uitblijven van een ruime zege is wellicht een klein smetje, maar ook niet meer dan dat: Ajax is uitstekend begonnen aan dit Champions League-avontuur en ligt op koers voor een plek in de volgende ronde. Over drie weken komt Borussia Dortmund, dat later deze dinsdag nog thuis tegen Sporting speelt, naar de Arena toe.