Ten Hag maakt einde aan dramatische Premier League-reeks Man Utd

Manchester United heeft zaterdagmiddag op bezoek bij Southampton een vervolg gegeven aan het hoopgevende optreden tegen Liverpool. De ploeg van manager Erik ten Hag boekte zijn tweede zege van het seizoen dankzij een knappe goal van Bruno Fernandes. De moeizame zege betekende de eerste overwinning op vreemde bodem in de Premier League in zes maanden tijd.

© Imago
Southampton
Southampton
0 - 1
Manchester United

De knappe 2-1 overwinning van afgelopen maandag op Liverpool bood vertrouwen, maar Ten Hag wist dat United de laatste zeven uitwedstrijden allemaal had verloren. Die dramatische reeks begon vorig seizoen onder interim-manager Ralf Rangnick en kreeg twee weken geleden een vervolg, toen Brentford voor een sensatie zorgde: 4-0. Het was de tweede nederlaag voor Ten Hag bij United, nadat Brighton & Hove Albion in het openingsweekend al met 1-2 te sterk was.

Tegen Southampton had United het opnieuw lastig, maar toch was het een wonder dat het na ruim een kwartier niet op voorsprong kwam. Doelman Gavin Bazunu hield de bal met hulp van zijn verdedigers op wonderbaarlijke wijze het doel, toen de bezoekers uit Manchester tijdens een scrimmage wel vier keer hadden kunnen scoren. Even later kreeg ook Southampton een dot van een kans, maar verdediger Armel Bella-Kotchap schoot van dichtbij hoog over.

Zo was het een klein wonder dat er na één helft nog niet was gescoord op St. Mary's, al waren de kansen spaarzaam. Ook Bruno Fernandes kon het verschil aanvankelijk niet maken. Bij een scherp aangesneden voorzet van Christian Eriksen kwam de Portugese spelmaker net te kort om de bal binnen te lopen. Na rust was het wel raak. Na een goed uitgespeelde aanval over rechts volleerde Fernandes de bal op aangeven van Diago Dalot beheerst tegen de touwen.

Met zijn eerste Premier League-goal van het seizoen zette Fernandes zijn ploeg op het spoor van de eerste uitzege in competitieverband sinds 20 februari (2-4 bij Leeds United), maar er was toen nog meer dan een half uur te gaan. Southampton zette de jacht in op de gelijkmaker en kwam ook al snel in de buurt via Joe Aribo, maar David de Gea keerde zijn kopbal met een reflex. United mocht ook van geluk spreken dat een handsbal van Scott McTominay niet werd bestraft.

Met Cristiano Ronaldo en aankoop Casemiro in het laatste kwart van de wedstrijd binnen de ploeg, probeerde Ten Hag de overwinning over de streep te trekken. In de slotfase gaf de defensie van United, met Lisandro Martínez en Tyrell Malacia, weinig meer weg, al probeerde Sékou Mara het nog met een omhaal. Zo is de tweede overwinning van het seizoen een feit en houdt United ook voor het eerst sinds 2 mei de nul in een Premier League-duel (3-0 tegen Brentford).