Rampstart voor Ten Hag: Manchester United staat na blamage laatste

De start van Erik ten Hag bij Manchester United is één grote nachtmerrie. Na de 1-2 thuisnederlaag van vorige week tegen Brighton & Hove Albion ging de recordkampioen zaterdag met ruime cijfers onderuit bij Brentford. Halverwege keek United al tegen de beslissende 4-0 achterstand aan.

Brentford
Brentford
4 - 0
Manchester United

Voor Ten Hag is er nog héél veel werk te verzetten, maar met dit soort uitslagen is het maar de vraag of de coach daar wel de tijd voor zal krijgen. In het Brentford Community Stadium ging er in de eerste helft van alles mis; de regionale krant Manchester Evening News beoordeelde alle basisspelers halverwege met het rapportcijfer 0. Ten Hag stond meermaals hoofdschuddend langs de lijn.

De score kwam in beweging door een blunder van David De Gea, normaal gesproken toch een zekerheidje onder de lat. Na balverlies van Cristiano Ronaldo (terug in de United-basis) liet De Gea een houdbaar schot van Josh Dasilva door zijn vingers glippen. Acht minuten later zag De Gea er weer niet goed uit, toen hij in de opbouw de onder druk staande Christian Eriksen aanspeelde. De Deen verspeelde de bal en Mathias Jensen strafte het gestuntel af.

Ten Hag hoopte op een antwoord voor zijn ploeg, maar zag United juist nog verder afglijden. Uit een hoekschop kopte Ben Mee de 3-0 binnen en Bryan Mbeumo maakte uit een vlijmscherpe counter de 4-0. Dat was tevens de ruststand. Het klinkt als een unieke afgang, maar in de afgelopen twee seizoenen kreeg United ook al eens vier tegengoals voor rust. Dat gebeurde toen zelfs op het eigen Old Trafford, tegen Tottenham Hotspur (1-6, 1-4 bij rust) en Liverpool (0-5, 0-4 bij rust).

Uiteraard greep Ten Hag bij de rust in. Hij bracht Tyrell Malacia, Scott McTominay en Raphaël Varane in de ploeg voor Luke Shaw, Fred en Lisandro Martínez. Met de nieuwelingen binnen de lijnen probeerde United er nog wat van te maken, maar de wedstrijd was uiteraard al gespeeld. Een historische comeback hing geen seconde in de lucht; gescoord werd er niet meer. Ten Hag liet Donny van de Beek als vervanger van Eriksen in de laatste minuten van de veegpartij meedoen.

Door de tweede nederlaag van dit seizoen, en de zes tegentreffers die al zijn betreurd, staat United op het moment onderaan in de Premier League. Volgende week komt aartsrivaal Liverpool op bezoek op Old Trafford. Ten Hag zal daar ongetwijfeld de nodige zenuwen voor hebben.