Dramatisch debuut Ten Hag: Gross dompelt Manchester United in rouw

Het officiële debuut van Erik ten Hag als manager van Manchester United is uitgedraaid op een teleurstelling. Op Old Trafford legde Brighton & Hove Albion in de eerste helft de basis voor een verrassende overwinning.

© Imago
Manchester United
1 - 2
Brighton & Hove Albion

Ten Hag had in zijn basisopstelling geen plaats voor Cristiano Ronaldo. De Portugees is nog niet wedstrijdfit en begon op de bank. Lisandro Martínez debuteerde in het hart van de verdediging. Christian Eriksen startte verrassend als valse spits. De eerste grote kans was voor United, waar Donny van de Beek en Tyrell Malacia naast Ronaldo op de bank begonnen. Bruno Fernandes kon vrij schieten, maar zijn poging verdween hoog over het doel van Robert Sánchez.

Dat was een van de weinige wapenfeiten van de thuisploeg voor rust. United sprankelde bepaald nog niet en moest het voornamelijk hebben van gevaarlijke uitbraken. Een fout van Fred leek Leandro Trossard een grote kans op te leveren, maar de Belgische aanvaller treuzelde te lang. Dat bleek het startsein voor een sterke fase van Brighton, dat voor rust lange tijd het spel dicteerde. De bezoekers, waar basisklant Joël Veltman een goede wedstrijd speelde, sloegen twee keer toe via Pascal Gross. De Duitser vormde eerst het eindstation van een fraaie aanval en profiteerde niet veel later van weifelend optreden van David De Gea (0-2).

Gedesillusioneerd en onder luid boegeroep bewandelden Ten Hag en zijn spelers vervolgens de relatief lange weg naar de kleedkamer. Ronaldo, die vlak voor rust aan zijn warming-up was begonnen, maakte nog binnen het uur zijn opwachting. United ging agressiever spelen, maar bleef aan de bal ontzettend slordig. Op aangeven van Ronaldo had Rashford de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar kreeg het voor elkaar de bal tegen het lijf van doelman Robert Sánchez aan te schieten.

Met het nodige fortuin kwam United halverwege de tweede helft alsnog terug in de wedstrijd. In de scrimmage bokste Sánchez de bal tegen ploeggenoot Alexis Mac Allister aan, waarna de bal van dichtbij in het doel viel (1-2). Met Van de Beek voor McTominay ging United het laatste kwartier op zoek naar de gelijkmaker, maar de final push bracht Ten Hag en United geen doelpunten. Dat betekent dat het debuut van de Nederlandse manager in mineur is geëindigd. Malacia mocht in de extra tijd nog zijn debuut maken.