Sterling opnieuw redder in nood City, Salah ook als invaller goud waard

Manchester City is woensdagavond tegen Southampton opnieuw met de schrik vrijgekomen. Raheem Sterling bezorgde The Citizens voor de derde wedstrijd op rij een nipte zege door in de slotfase te scoren. Liverpool won na een lange en spannende strijd uiteindelijk ruim van Stoke City, mede dankzij invaller Mohamed Salah.

Manchester City - Southampton 2-1
Gabriel Jesus keerde terug in de basis van City nadat hij afgelopen zaterdag inviel tegen Huddersfield Town (1-2 zege). Leroy Sané kreeg rust van manager Pep Guardiola en David Silva nam plaats op de bank. Daartegenover stond de eerste basisplaats in de Premier League dit seizoen voor Ilkay Gündogan. Bij Southampton vormden Maya Yoshida, Virgil van Dijk en Wesley Hoedt het verdedigende blok.

City domineerde in de eerste helft, maar had na 45 minuten nog niet gescoord. The Citizens kregen wel kansen. Zo schoot Fernandinho naast en bracht doelman Fraser Forster later redding op een andere poging. De keeper had ook een antwoord op een inzet van Sergio Aguëro. Aan de andere kant redde Ederson oog in oog met Mario Lemina, die zich vrijspeelde met een fraaie solo.

Na rust hoefde de thuisploeg niet lang te wachten op een treffer, mede dankzij Van Dijk. In de 47ste minuut leek Nicolás Otamendi een vrije trap van Kevin De Bruyne binnen te werken, maar de verdediger van Southampton zat er met zijn voet als laatste aan. Toch kwamen de bezoekers met nog een kwartier op de klok op gelijke hoogte. Invaller Sofiane Boufal nam een voorzet fraai aan en stelde de vrijstaande Oriol Romeu in staat om de bal hard in het dak van het doel te schieten: 1-1.

City leek op puntenverlies af te stevenen, tot Sterling op aangeven van De Bruyne in de zesde minuut van de blessuretijd alsnog voor de winst zorgde. Daarmee bezorgde de aanvaller City - net als tegen Feyenoord en Huddersfield Town - met een late treffer de overwinning.

Omdat achtervolgers Chelsea en Manchester United wonnen in de midweekse speelronde moest City winnen om de voorsprong niet kleiner te zien worden. City heeft veertig punten. United heeft er acht punten minder en Chelsea staat op 29 punten.

Nicolás Otamendi juicht, maar het doelpunt van Manchester City kwam op naam van Virgil van Dijk.

Stoke City - Liverpool 0-3
Liverpool had het lang lastig bij Stoke, al kwam het nog wel redelijk snel op voorsprong. Voormalig Vitessenaar Dominic Solanke (die voor het eerst een basisplaats had omdat Jürgen Klopp enkele spelers rust gunde) combineerde na een saai eerste kwartier uitstekend met Joe Gómez en stuurde Sadio Mané weg, waarna de Senegalees met een beheerst wippertje de score opende. Stoke moest op zoek naar een antwoord en stuurde veel lange ballen naar Peter Crouch, die daar echter weinig goeds mee kon doen.

Alex Oxlade-Chamberlain zorgde namens Liverpool nog voor opwinding met een gevaarlijk schot dat Lee Grant niet kon klemmen, maar Solanke was niet snel genoeg bij de bal om de rebound binnen te kunnen tikken. Zeven minuten voor rust was Solanke opnieuw dicht bij een goal, maar nu schoot hij recht op Grant af, en kort voor de onderbreking bood de spits Mané weer een scoringskans. Mané tikte de bal nu echter op de paal.

Sadio Mané opende de score voor Liverpool.

Stoke was hiervoor nog even gevaarlijk geweest door geschutter van Simon Mignolet, die ook met de aanvoerdersband om zijn arm geen betrouwbare indruk maakte. Hij ontsnapte aan een rode kaart na een domme overtreding op Mame Biram Diouf en hield zijn doel met pijn en moeite schoon. Aan de andere kant werd een schot van Wijnaldum nog net geblokt door een verdediger van Stoke. Gemakkelijk ging het in ieder geval niet voor The Reds.

Uiteindelijk zorgde Salah, die Solanke afloste, voor 0-2 door een voorzet van Mané prachtig binnen te volleren. Dit zorgde voor de nodige opluchting bij de bezoekers en uit een counter maakte Salah er, na gestuntel in de Stoke-defensie, ook nog 0-3 van. Door de zege stijgt Liverpool naar de vijfde plaats: de ploeg van manager Klopp heeft 26 punten, twee minder dan Arsenal.