Stengs ziet 'eigen jongens' AZ terugbetalen: 'Dit kan heel mooi eindigen'

Reacties

Calvin Stengs ziet het succes van AZ dit seizoen ook als beloning voor het beleid van de Alkmaarders. De aanvaller was zondag in het rechtstreekse duel met titelverdediger Ajax de grote uitblinker.

Stengs ziet 'eigen jongens' AZ terugbetalen: 'Dit kan heel mooi eindigen'
© Pro Shots

Stengs speelde met een zekere Amsterdamse bluf waar ze in de hoofdstad momenteel watertandend naar zullen kijken. Technisch directeur Marc Overmars zag voor zijn eigen ogen hoe het mogelijke transferobject in negentig minuten miljoenen duurder werd. Inmiddels is zelfs de vraag gerechtvaardigd of een overstap van AZ naar Ajax deze zomer wel een vooruitgang is. Beide clubs hebben na 24 wedstrijden 53 punten en de titelstrijd is nog lang niet beslist. Misschien moet je voor Champions League-voetbal komend jaar wel in het AFAS Stadion zijn.

Een landstitel. Op basis van de getallen kan het eigenlijk niet. AZ startte het seizoen met een begroting van 25,5 miljoen euro. Dat is een half miljoen minder dan Vitesse en maar net iets meer dan FC Twente en FC Utrecht. Ajax (110 miljoen), PSV (78,5 miljoen) en Feyenoord (68 miljoen) zouden volgens de boekhouding al een straatlengte voor moeten liggen op de AZ. Vergeet daarbij ook niet dat afgelopen zomer smaakmaker Guus Til voor achttien miljoen euro werd verkocht aan Spartak Moskou én dat de relatief onervaren Slot voor de leeuwen werd gegooid.

'Calvin Stengs was de beste bij de belangrijkste titelkandidaat'

Dat AZ nu als serieuze titelkandidaat geldt, is volgens Stengs te danken aan jarenlang goed beleid. 'Natuurlijk heeft dat met de huidige selectie te maken, maar ik denk dat je het breder kunt trekken. Het heeft met heel de club te maken. De weg die AZ is ingeslagen, door eigen jongens een kans te geven. Nu gaat het lopen en worden we misschien wel een beetje beloond. Maar we zijn nog niet klaar…'

De aanvaller laat bewust een stilte vallen. Diep van binnen lijkt hij te willen zeggen dat AZ vol voor de titel moet gaan. Maar tot die uitspraak laat hij zich uiteindelijk niet verleiden. 'Waar dit naartoe gaat? We gaan het zien. Laten wij ons maar op onszelf focussen. Het kan heel mooi eindigen. We zeggen al langer tegen elkaar: We zijn zo dichtbij, het zou zonde zijn als we nu alles weggooien. We kunnen geschiedenis schrijven met AZ. Dat moeten we in ons achterhoofd houden. Als je dat gevoel op kunt wekken, dan is er heel veel mogelijk.'

Lees op VI PRO het hele verhaal over AZ en de titelrace.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.