Sprookje Madagaskar duurt voort na thriller tegen Congo

Madagaskar heeft zondag voor een nieuwe verrassing gezorgd op het toernooi om de Afrika Cup. De debutant bereikte de kwartfinale door tweevoudig titelwinnaar Democratische Republiek Congo na strafschoppen uit te schakelen.

Madagascar
Madagascar
ns
2 - 2
DR Congo
DR Congo

Madagaskar had al voor een verrassing gezorgd door als debutant de achtste finale te bereiken. In de groepsfase wonnen de eilandbewoners van Burundi (1-0) en Nigeria (2-0), terwijl tegen Guinee met 2-2 gelijk werd gespeeld. Congo, de nummer drie van 2015 en winnaar van 1968 en 1974, had meer moeite en werd derde in Groep A.

Madagaskar maakte het Congo vanaf het begin moeilijk. De ploeg van bondscoach Nicolas Dupuis kende dankzij een prachtgoal van Ibrahim Amada een droomstart. De middenvelder besloot uit te halen nadat Lalaina Nomenjanahary een versnelling inzette. Zijn schot vloog vol in de kruising. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Cédric Bakambu kopte raak uit een voorzet van Ngonda Muzinga.

In de tweede helft stapelde het aantal kansen zich in rap tempo op. Jérôme Mombris zette een solo in, maar stuitte op de doelman. Kort daarna schoot Carolus Andriamatsinoro naast. Ook Congo kreeg een goede mogelijkheid tot een goal. Britt Assombalonga zag zijn poging naast het doel zeilen. Vervolgens sloeg Madagaskar toch weer toe. Ima Andriatsima zorgde met een knappe kopbal uit een voorzet van Romain Métanire voor 2-1.

Zo kon Madagaskar de historische kwartfinaleplaats al ruiken, maar Congo gaf niet op. Yannick Bolasie hoopte een strafschop te versieren, maar kreeg nul op het rekest van de scheidsrechter. Daarna werd het alsnog gelijk. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd torende Chancel Mbemba boven iedereen uit bij een corner van Mechak Elia en kopte hij raak voor 2-2.

In de verlenging deden beide ploegen er alles aan om een strafschoppenserie te voorkomen. Zo moest Congo-doelman Ley Matampi redding brengen op een poging van Métanire en deed zijn collega Melvin Adrien later hetzelfde toen Mbemba het probeerde met een kopbal. Zo gingen de landen naar de strafschoppenreeks, waarin Congo-verdediger Marcel Tisserand de eerste penalty al miste. Madagaskar maakte geen fout vanaf elf meter en bereikte zo de kwartfinale na de laatste misser van Bolasie.

Madagaskar neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen Ghana en Tunesië. Die landen staan maandag tegenover elkaar in Ismaïlia.