Het magisch collectief van Madagaskar

Reacties

Terwijl de ene favoriet na de andere sneuvelt, staat de naam van Madagaskar gewoon tussen de laatste acht kandidaten voor de Afrika Cup. Barea geeft het eigen verscheurde land hoop.

Het magisch collectief van Madagaskar

Op 22 maart 2017 begon de reis op Sao Tomé en Principe. Een eigen doelpunt van Jordão Diogo hielp Madagaskar op de eilandengroep voor de westkust van Afrika op weg naar de nog onbekende eindbestemming. Want niemand had er rekening mee gehouden dat Barea als nummer 108 van de FIFA-ranglijst het eindtoernooi zou halen, laat staan dat de debutant zich zou scharen bij de laatste acht.

De verrichtingen van de Malagassische helden brengen het politieke onrustige klimaat op het eiland in de Indische Oceaan even in de vergetelheid. Het voetbalteam is er zeer korte periode in geslaagd waar al jaren naar wordt gestreefd: een gevoel van een nationale eenheid.

'Alle teams zijn op papier beter', zegt bondscoach Nicolas Dupuis over zijn ploeg. 'We hebben geen sterren, het team is de ster.' Sinds zijn entree in 2017 heeft hij gebouwd aan een nieuw Barea, waarbij hij voornamelijk putte uit spelers uit de lagere regionen van het Franse profvoetbal. De Franse coach zelf combineert sinds januari zijn werk als bondscoach met zijn rol als trainer van de Franse amateurs van FC Fleury 91.

Voorlopig stralen die sterren in Egypte zo sterk dat Madagaskar er van oplicht. Dupuis, wiens contract tot en met het toernooi om de Afrika Cup loopt, wil voorkomen dat het licht ook verblindend is.

'Ik sla alarm, want de nationale ploeg is de boom waarachter het bos verdwijnt. Mijn taak is om de officials te vertellen dat er veel moet veranderen op Madagaskar. Als we niet aan het werk gaan, zal er in twee jaar tijd geen team meer zijn. Over vier jaar is er nog minder van over. Het zou zonde zijn, want er is een zeer vruchtbare grond.'

De waarschuwingen krijgen mogelijk meer kracht als Dupuis donderdag Madagaskar ook langs Tunesië loodst. President Andry Rajoelina heeft net als voor het duel met DR Congo een vliegtuig gecharterd voor hem en een paar honderd fans om het sprookje van Barea in Egypte andermaal van dichtbij te aanschouwen. 'Nu we de kwartfinale hebben gehaald, gaan we all the way. We gaan dit toernooi winnen en indruk maken op onze tegenstander', zei Rajoelina over de ploeg die tot nu toe als collectief genoeg indruk heeft gemaakt.

'Volgende Afrika Cup kan beter in Nederland georganiseerd worden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.