Haller zorgt voor volksfeest in Ivoorkust door heldenrol in halve finale

Reacties

Ivoorkust heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Afrika Cup door DR Congo te verslaan. Sébastien Haller maakte het verschil in Abidjan.

Haller zorgt voor volksfeest in Ivoorkust door heldenrol in halve finale
© Pro Shots
Ivoorkust
Ivoorkust
1 - 0
DR Congo
DR Congo

Ivoorkust is dit toernooi als de kat met negen levens. De gastheer leek al in de eerste ronde te stranden, maar liftte ondanks een 4-0 verlies tegen Equatoriaal Guinea als een van de vier beste nummers drie mee naar de laatste zestien. De bond zegde wel het vertrouwen op in keuzeheer Jean-Louis Gasset.

Onder interim-bondscoach Emerse Faé leek het in de achtste finale tegen Senegal alsnog mis te gaan. Franck Kessié liet echter, na een vroege achterstand, vlak voor tijd de gelijkmaker aantekenen, waarna Ivoorkust toesloeg via een penaltyreeks. Daarna voorkwam de meervoudig WK-deelnemer in de kwartfinale tegen Mali een nieuwe strafschoppenserie door in de 122e minuut de winnende 1-2 te maken.

Tegen DR Congo leek het snel de verkeerde kant op te gaan, maar door de treffer van Cédric Bakambu ging een streep doordat doelman Yahia Fofana onreglementair zou zijn gehinderd. Aan het einde van het eerste bedrijf drong Ivoorkust serieus aan, maar Haller (kopbal vanuit vrijstaande positie) en Kessié (bal op de paal) kenden geen fortuin in de afronding.

Ivoorkust trok de dominantie na rust door tegen het afwachtende DR Congo. Na 65 minuten maakte Haller de verdiende 1-0. De speler van Borussia Dortmund, die na blessureleed voor het eerst dit toernooi in de basis stond, kreeg de bal iets achter zich, maar hij plaatste alsnog zijn voet ertegen. Via een hoge stuit werd doelman Lionel Mpasi-Nzau verrast.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op dat moment stond ex-PSV'er Ibrahim Sangaré net binnen de lijnen. Mede door enkele intercepties van de middenvelder werd DR Congo in de regel ver van het Ivoriaanse doel gehouden. Haller liet zelfs nog een kans op de 2-0 liggen, waardoor de Ivoriaanse fans tot het laatste fluitsignaal in spanning bleven.

In de eindstrijd van zondag stuit Ivoorkust op Nigeria, dat eerder op de dag afrekende met Zuid-Afrika na een strafschoppenreeks. Nigeria won het toernooi drie keer, Ivoorkust tweemaal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.