Twee strafschoppen van Troost-Ekong helpen Nigeria naar de finale

Reacties

Na een ongekend spektakel is Nigeria de eerste finalist van de Afrika Cup. Tegen Zuid-Afrika had de ploeg strafschoppen nodig. William Troost-Ekong was met twee benutte penalty's zeer belangrijk. Zondag wacht de finale tegen gastland Ivoorkust of Congo, die wedstrijd is later woensdagavond.

Twee strafschoppen van Troost-Ekong helpen Nigeria naar de finale
© Pro Shots
Nigeria
Nigeria
ns
1 - 1
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Het spelplezier, de gekte en de chaos waar de Afrika Cup bekend om is komen te staan, was in de halve finale in Bouaké lang absent. Een matig gevuld stadion zag een al even matig kijkspel. Nigeria, met al zijn aanvallende klasbakken, liet in de eerste helft alleen in de laatste minuut een kopballetje van Victor Osimhen noteren. De Bafana Bafana hadden het leeuwendeel van de spaarzame kansen. Percy Tau kreeg, en miste, de beste.

Was het spektakel voor de tweede helft bewaard? Helaas. De Super Eagles werden wel sterker, maar hun treffer halverwege de eerste helft viel vrijwel uit het niets. Osimhen werd lomp en onnodig gevloerd in de zestien. De Napoli-spits wilde niet zelf achter de bal gaan staan en liet het karwei aan William Troost-Ekong. Misschien logisch dat hij zijn portie aan Fikkie gaf, of liever: aan William. In het Zuid-Afrikaanse doel stond immers Ronwen Williams.

Die doelman onderscheidde zich zaterdagavond door maar liefst vier strafschoppen van Kaapverdië te stoppen en zijn land zodoende naar deze hoogte te tillen. Nu kon hij niks betekenen. Haarlemmer Troost-Ekong, bekend van FC Dordrecht, verschalkte de penaltykiller pur sang met een poeier door het midden. De favoriet op 1-0, dus de ploeg van Hugo Broos moest risico gaan nemen. En dat deed het elftal dan ook.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Natuurlijk was er daardoor aan de overkant meer speelruimte: Ademola Lookman trachtte Williams te omspelen. Met een uiterste krachtsinspanning – en ten koste van een behoorlijk bezeerde schouder – hield de sluitpost het spannend. Zijn moed werd in extremis beloond, al leek het daar helemaal niet op.

Plottwist
Osimhen maakte namelijk de 2-0. Een intikkertje vanaf een meter of drie, waarna de spits zijn kenmerkende masker afwierp en vierde dat hij zijn land na een verder vrij anoniem optreden toch de bevrijdende intikker had geschonken. Maar: welkom op de Afrika Cup, waar niets is waar het lijkt, en soms zelfs dat niet. Toen Amin Omar naar zich naar het scherm spoedde, was de logische gedachte: buitenspel?

Dat zou slordig zijn: een speler van het kaliber-Osimhen zou, anders dan Michel Vlap laatst, toch moeten weten dat je achter de bal moet blijven. En dat wist hij ook. Omar werd geroepen voor een overtreding van een Nigeriaan in zijn eigen zestien, en gaf ook echt een strafschop. Teboho Mokoena schoot de bordjes vlak voor tijd in evenwicht. Voor spelplezier was het te spannend en misschien zelfs voor Afrikaanse voetballers te warm, maar vanaf daar was het gekte en chaos alom.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Khuliso Mudau had een verlenging kunnen voorkomen, maar de Zuid-Afrikaan miste een amper te missen gelegenheid om 2-1 te maken. Nog een half uur, dus, waarin de intenties geweldig waren en de pijpjes leeg raakten. Er was één gekke fase met een overtreding op de rand van de zestien. Grant Kekana zag rood, de vrije trap werd door Williams makkelijk gepakt. Strafschoppen dus.

Daar hadden we er al twee van gehad in de reguliere speeltijd. Mokoena stapte ook als eerste naar voren, hij miste. Ola Aina ook, namens Nigeria, zijn schot was niet op doel. Het was in evenwicht, en op dat moment bewees Evidence Makgopa zijn ploeg een slechte dienst door te missen. Troost-Ekong zette Nigeria op matchpoint. Williams, zo'n killer tegen Kaapverdië, pakte geen bal. Kelechi Iheanacho velde het vonnis.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor de dappere Zuid-Afrikanen zit het toernooi er nog niet op: zaterdag speelt de ploeg de troostfinale nog tegen de verliezer van Ivoorkust - Congo. De winnaar treft Nigeria.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.