Speler van de Week: iedereen aan de kant als El Khayati opstaat

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze speelronde blonk Nasser El Khayati het meest uit.

Speler van de Week: iedereen aan de kant als El Khayati opstaat

Van ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk is vooralsnog niet bewezen dat hij voorspellende gaven heeft. Zijn perspraatje van vrijdagmiddag, ter vooruitblik op het thuisduel van zaterdagavond tegen Willem II (2-1), doet echter sterk vermoeden dat er in de oefenmeester een heuse Nostradamus schuilt. Groenendijk werd namelijk geconfronteerd met de wat mindere vorm van smaakmaker El Khayati, die de laatste tijd wat minder dwingend aanwezig was en in 2018 bovendien nog niet gescoord had.

Het antwoord van Groenendijk? 'Zulke fases horen bij een creatieve speler als hij. Wanneer hij morgen weer een beslissende pass geeft of doelpunt maakt zeggen we allemaal: "Hij was weer geniaal." Dus hij moet gewoon zo doorgaan.' Anderhalve dag na die woorden zal Groenendijk vanaf de bank van het Cars Jeans Stadion op z'n minst hebben gegrinnikt om het feit dat zijn pupil inderdaad een beslissende pass gaf én het winnende doelpunt maakte.

ADO was veel beter geweest dan Willem II, kwam via Fran Sol tóch op achterstand, maar draaide het duel alsnog om. Grote roerganger: Nasser El Khayati. Een puike actie en dito voorzet waaruit Bjørn Johnsen de 1-1 kon binnenkoppen, een rake penalty waarmee hijzelf ADO in extremis de drie punten bezorgde: de cijfermatige oogst voor El Khayati was zaterdagavond meer dan prima, nog los van zijn uitstekende en dwingende spel. 'We hebben 93 of 94 minuten gedomineerd, met het hele team', vond de bescheiden uitblinker zelf.

Al met al was iedereen in Den Haag weer eens dolblij met El Khayati. Behalve dan misschien Tommie Beugelsdijk, die na de wedstrijd tegenover FOX Sports zijn verhaal mocht doen. Het feit dat de interviewer niet hém, maar de spelmaker annex matchwinner de man van de wedstrijd vond, leidde al tot een quasi-gepikeerde opmerking van Beugelsdijk. Even later stond El Khayati vervolgens klaar voor zíjn interview, waardoor de verdediger plaats moest maken. 'Nu moet ik gelijk weg, zeker?'

Beugelsdijk zei het - nadat hij El Kahayti met complimenten had overladen - met een knipoog, uiteraard. Want ook hij weet: als Nasser El Khayati opstaat, kun je maar beter opzij gaan.

Topvijf van de week

El Khayati was deze week de onbetwiste nummer één, achter hem completeren Alireza Jahanbakhsh, Matthijs de Ligt, Stijn Schaars en Ritsu Doan de topvijf van speelronde 24. Jahanbakhsh was een van de uitblinkers tijdens de 1-3 zege van AZ op bezoek bij NAC Breda, de Iraanse aanvaller tekende zelf voor de 0-1. Matthijs de Ligt won met Ajax bij PEC Zwolle (0-1), daarmee liepen de Amsterdammers in op PSV. De koploper leverde zaterdag met een 2-2 gelijkspel namelijk twee punten in tegen SC Heerenveen; uitgerekend ex-PSV'er Schaars was (mede dankzij een doelpunt) de uitblinker bij de Friezen. Tot slot Doan, die met FC Groningen een punt pakte (1-1) bij VVV-Venlo. De Japanner bepaalde al na een kwartiertje de eindstand.


Speler ClubCijfer
1. Nasser El KhayatiADO Den Haag8
2. Alireza Jahanbakhsh AZ 7,5
3. Matthijs de LigtAjax7,5
4. Stijn SchaarsSC Heerenveen7
5. Ritsu DoanFC Groningen7

Algemeen klassement

Hoewel hij met PEC Zwolle verloor van Ajax, en zelfs onbedoeld de aangever was bij de enige goal van de wedstrijd, behoudt Ryan Thomas zijn koppositie. AZ'er Fredrik Midtsjø stijgt van plaats drie naar plaats twee, de topdrie wordt gecompleteerd door de weer helemaal opgeleefde PSV-spits Luuk de Jong. Hij verdringt ploeggenoot Jeroen Zoet (voorlopig?) van het podium.


SpelerClubGemiddelde
1. Ryan ThomasPEC Zwolle6,68
2. Fredrik MidtsjøAZ6,65
3. Luuk de JongPSV6,64
4. Jeroen ZoetPSV6,63
5. Alireza JahanbakhshAZ6,61
6. Marco van GinkelPSV6,53
7. Frenkie de JongAjax6,5
Hirving Lozano PSV6,5
9. Hakim ZiyechAjax6,48
David Neres Ajax6,48
Santiago Arias PSV6,48
12. Steven BerghuisFeyenoord6,43
13. Milot Rashica*Vitesse6,42
14. Donny van de BeekAjax6,41
Luigi BruinsExcelsior6,41
16. Zakaria LabyadFC Utrecht6,37
Thulani SereroVitesse6,37
18. Oussama AssaidiFC Twente6,36
19. Manu GarcíaNAC Breda6,35
Guus TilAZ6,35
Jamiro MonteiroHeracles Almelo6,35

* = Milot Rashica is inmiddels vertrokken naar Werder Bremen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.