Oliedomme actie Tsimikas helpt ADO aan overwinning op Willem II

ADO Den Haag heeft zaterdagavond in extremis Willem II verslagen. Een strafschop in blessuretijd zorgde voor de drie punten voor de thuisploeg (2-1).

Bij de Tilburgers verving Fernando Lewis de zieke Freek Heerkens in de basis. Vlak voor de aftrap haakte ook Ben Rienstra ziek af, zijn plek in de basis werd overgenomen door Eyong Enoh. ADO-trainer Fons Groenendijk had op linksbuiten een plek voor Erik Falkenburg ingeruimd.

ADO Den Haag begon fel en dat resulteerde bijna in een snelle voorsprong. Nasser El Khayati verschalkte doelman Mattijs Branderhorst uit een vrije trap bijna in de korte hoek. De middenvelder was na ruim twintig minuten wederom gevaarlijk, ditmaal met een poging van afstand. Lex Immers zag vervolgens een schot net langs het doel verdwijnen.

Het mocht een wonder heten dat de thuisploeg niet op voorsprong stond na een half uur, zeker omdat Immers enkele minuten na zijn eerste poging weer een enorme kans kreeg. De middenvelder hoefde van een meter of vijf enkel nog een hoek te kiezen, maar hielp de mogelijkheid om zeep. Vlak voor rust kwam Willem II, dat tot dat moment compleet werd teruggedrongen, via Fran Sol op voorsprong. Tegen de verhouding in wist de Spaanse spits de 0-1 binnen te tikken.

Fran Sol heeft zojuist de 0-1 binnengetikt.

Ook na rust was ADO de bovenliggende partij, maar het zou tot zo'n twintig minuten voor tijd duren tot de thuisploeg de stand gelijk zou trekken. Bjørn Johnsen wist Branderhorst eindelijk te kloppen. De spits kopte een piekfijne voorzet van El Khayati binnen. Het was voor de Amerikaanse Noor alweer zijn tiende treffer van het seizoen, hetzelfde aantal als Sol door zijn doelpunt in de eerste helft behaalde. Willem II-verdediger Thomas Meissner, die afgelopen winter op huurbasis overkwam van ADO, claimde tevergeefs dat hij bij de gelijkmaker naar de grond werd geduwd door Johnsen.

In de absolute slotfase kon Johnsen tekenen voor zijn tweede treffer, maar de spits miste de bal die vlak voor het doel langs vloog. Het duel leek in een gelijkspel te eindigen, maar in de blessuretijd kreeg ADO een strafschop. Immers werd opzichtig vastgehouden in het strafschopgebied door Konstantinos Tsimikas. El Khayati greep het buitenkansje aan om de Hagenaars naar drie punten te schieten.

Door de winstpartij blijft ADO op de achtste plaats staan met 35 punten uit 24 duels. Willem II bivakkeert nog altijd in de gevarenzone op de veertiende plek met twintig punten. De voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade bedraagt slechts drie punten, maar de Limburgers en de andere twee staartploegen komen zondag nog in actie.