Rode kaart Lozano komt PSV duur te staan tegen SC Heerenveen

In een tumultueuze wedstrijd heeft PSV zaterdag met 2-2 gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen en daarmee dure punten laten liggen in de titelrace. De Eindhovenaren verspeelden met tien man - Hirving Lozano kreeg vlak voor rust een rode kaart - een 2-0 voorsprong.

Als enige Eredivisie-club ving PSV deze speelronde aan zonder ook maar eenmaal puntenverlies te hebben geleden in 2018. De Eindhovenaren liepen in de eerste 23 speelrondes überhaupt maar drie keer averij op. Eén keer gebeurde dat door toedoen van SC Heerenveen, dat in september met 2-0 triomfeerde in het Abe Lenstra Stadion. PSV had dus een appeltje te schillen met de wisselvallig presterende Friezen.

Zo spectaculair als de beginfase van die eerste ontmoeting was, zo monotoon verliep aanvankelijk het duel in het Philips Stadion. PSV speelde vanuit de controle, maar zorgde nauwelijks voor dreiging. Dat kwam niet alleen door de goede defensieve organisatie bij de Friezen, maar ook door het gebrek aan creativiteit bij de thuisploeg.

PSV sloeg bij de eerste de beste kans toe. Bij een hoekschop in de 34ste minuut torende Santiago Arias boven iedereen uit om doelman Martin Hansen te verslaan met een kopbal. Nog voor rust verdubbelde de koploper de marge. Luuk de Jong strafte een persoonlijke fout van Kik Pierie af: de verdediger nam veel te veel risico in de opbouw en liet zich de bal afsnoepen.

PSV leek zo zorgeloos de kleedkamer op te zoeken, maar niets was minder waar. Bij het scheiden van de markt voor rust incasseerde Lozano namelijk een directe rode kaart omdat hij zich in de ogen van arbiter Dennis Higler onreglementair had losgerukt van Lucas Woudenberg. In de heenwedstrijd werd de Mexicaan ook al van het veld gestuurd.

Opnieuw moet Hirving Lozano inrukken tegen SC Heerenveen. Eerder kregen Raymond Atteveld, Douglas en Alfons Arts in hetzelfde seizoen twee keer rood tegen dezelfde club.

De ongelukkige Pierie werd halverwege vervangen door Henk Veerman, waarmee SC Heerenveen-coach Jurgen Streppel zijn aanvallende bedoelingen onderstreepte. Op de aansluitingstreffer hoefden de bezoekers niet lang te wachten: uitgerekend voormalig PSV'er Stijn Schaars zorgde tien minuten na de hervatting voor de 2-1. De routinier schoot raak uit een ingestudeerde hoekschop.

In de jacht op de 2-2 leken de bezoekers in de zestigste minuut een strafschop te krijgen. Higler wees al naar de stip na een overtreding op Reza Ghoochannejhad, maar de aanvaller stond volgens de assistent-scheidsrechter buitenspel. Het tiental van PSV liet in deze fase het initiatief volledig aan SC Heerenveen en leek zo het onheil over zichzelf af te roepen. Riante kansen voor de Friezen bleven echter uit, reden waarom Streppel opnieuw aanvallend wisselde: Woudenberg maakte plaats voor Marco Rojas.

'Rood zware straf voor Lozano in spektakel tussen PSV en Heerenveen'

Een kleine tien minuten voor tijd zorgde Ghoochannejhad, een van de vele SC Heerenveen-aanvallers die inmiddels in het veld stond, voor de 2-2. De Iraniër frommelde de bal van dichtbij binnen. In de slotfase gingen beide teams vol voor de winst, maar bleef het gelijkspel op het scorebord staan. En passant kwam er zo ook een einde aan de reeks achtereenvolgende Eredivisie-thuiszeges van PSV, die op 22 blijft staan.

Achtervolger Ajax krijgt zondag de kans om de achterstand op PSV te verkleinen tot vijf punten. De Amsterdammers gaan op bezoek bij subtopper PEC Zwolle. PSV vervolgt de competitie volgende week zondag met een uitwedstrijd tegen Feyenoord, de club die in de kwartfinale van het bekertoernooi te sterk was voor de Eindhovenaren. Het is dus maar de vraag of Lozano daarbij is. Middenmoter SC Heerenveen fungeert volgende week zaterdag als gastheer van Excelsior.