Huntelaar ontsnapt en vergroot titelkansen Ajax

Reacties

Dankzij een overwinning op bezoek bij PEC Zwolle heeft Ajax de titelstrijd in de Eredivisie weer een stuk spannender gemaakt. Gesteund door het puntenverlies van koploper PSV van een dag eerder, ging de ploeg van Erik ten Hag er in Overijssel met de drie punten vandoor: 0-1. Het gat tussen de Eindhovense koploper en de Amsterdamse achtervolger is nu geslonken tot vijf punten.

Huntelaar ontsnapt en vergroot titelkansen Ajax

Ajax begon aan het uitduel met PEC in de wetenschap dat PSV een dag eerder was blijven steken op een 2-2 gelijkspel tegen SC Heerenveen én dat de koploper volgende week op bezoek moet bij Feyenoord. Dat leidde ertoe dat de Amsterdammers overtuigend voor de dag kwamen in het MAC3PARK Stadion, al waren de eerste schermutselingen in Zwolle niet van sportieve aard.

Eerst wisselde PEC-keeper Diederik Boer (ex-Ajax) van schoeisel, even later moest Matthijs de Ligt naar de kant omdat hij in duel met Philippe Sandler een lens kwijtraakte, direct daarna liet Klaas-Jan Huntelaar zich nadrukkelijk gelden. De routinier kwam goed weg toen hij geen kaart kreeg nadat hij PEC-aanvoerder Bram van Polen met zijn arm vol in het gezicht raakte, een actie waarvoor PSV'er Hirving Lozano zaterdag nog rood kreeg. PEC kreeg overigens wel een vrije trap van Kevin Blom, die het incident dus wel had gezien.

De spits van Ajax was uiteindelijk ook op sportief gebied de blikvanger. Zo was Huntelaar verantwoordelijk voor de grootste Ajax-kans van de eerste helft, maar hij kopte in kansrijke positie naast. Die mogelijkheid kwam kort nadat Mustafa Saymak namens PEC het dreigendst was geweest: ook de middenvelder kon vrij inkoppen, maar stuurde de bal met het hoofd over het doel van Andre Onana. Al met al was Ajax de veel gevaarlijkere ploeg, wat resulteerde in meer dan genoeg dreigende momenten.

Daarbij lieten vooral Justin Kluivert en Donny van de Beek zich zien. Laatstgenoemde punterde de bal al vroeg in de wedstrijd voorlangs het doel van Boer, kopte kort voor de pauze recht in de handen van de goalie, en had een penalty moeten hebben toen Youness Mokhtar hem in de zestien naar de grond trok. Kluivert schoot de bal op zijn  beurt voorlangs, naast én op de vuisten van Boer, waardoor beide ploegen gingen rusten met 0-0.

Direct na de pauze was het een Ajax-invaller die aan de basis stond van de volgende Amsterdamse kans. Jongeling Carel Eiting - halverwege in de ploeg gekomen voor de aangeslagen Lasse Schöne - bezorgde de bal drie minuten na zijn entree fraai bij Van de Beek. De middenvelder klopte Boer met zijn schot, maar zag de bal tegen de paal gaan. In de rebound schoot David Neres hoog over, maar de Braziliaan maakte die misser vijf minuten later dubbel en dwars goed door de winnende goal in te leiden.

Want waar door de kansen van Van de Beek en Neres al duidelijk was geworden dat PEC het ook ná rust zwaar zou gaan krijgen, maakte Huntelaar de klus voor de thuisploeg al snel nóg moeilijker. Neres stoomde op en zag hoe Ryan Thomas de bal per ongeluk voor de voeten van de spits tikte, met een droge schuiver door de benen van Boer liet Huntelaar de dik verdiende 0-1 aantekenen. PEC liet zich daarop even op te richten, toen Saymak het Onana bijzonder moeilijk maakte met een zwabberschot, maar de beste kansen bleven voor Ajax.

Druk
De bezoekers leken geenszins van plan een dure misstap te begaan, maar vooral Kluivert was ongelukkig. Hij raakte de lat met een heerlijke poeier en was even later nét te laat om een voorzet van Neres binnen te tikken, maar zijn improductiviteit deerde Ajax uiteindelijk niet. Ook een enorme kans van Huntelaar - die de bal voor het inschieten had, maar zag hoe Sandler de bal van de lijn redde -, een schot voorlangs van PEC-aanvaller Terrell Ondaan én een late PEC-corner waarbij ook Boer mee naar voren ging, veranderden niets aan de uitslag.

Met de overwinning van zondag heeft Ajax nu zes duels op rij gewonnen van PEC, terwijl het in de vijf wedstrijden daarvóór (inclusief de historische bekerfinale en daaropvolgende strijd om de Johan Cruijff Schaal) níét wist te winnen van de Zwollenaren. Belangrijker is dat de Amsterdammers de druk op de koploper en de hoop op de eerste landstitel sinds 2014 een flink stuk hebben vergroot. Volgende week krijgt Ajax visite van ADO Den Haag, waarna het kan afwachten wat PSV doet in de Kuip.

De analyse van Ajax-watcher Freek Jansen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.