Son schittert voor Spurs ondanks vreemde actie Kongolo

Tottenham Hotspur heeft zaterdagmiddag een relatief eenvoudige zege geboekt op Huddersfield Town, waar Terence Kongolo een basisplaats had.

Tottenham Hotspur - Huddersfield Town 2-0
Spurs haalde woensdag uit in het FA Cup-toernooi tegen Rochdale (6-1) en verkeren ook in de Premier League de laatste maanden in blakende vorm. Tegenstander Huddersfield Town had na een dramatische reeks de laatste weken de weg omhoog ingezet, maar moest op Wembley na twintig minuten capituleren. Dele Alli bediende Heung-Min Son met een splijtende steekbal en de Zuid-Koreaan rondde koelbloedig af.

Na rust leek Tottenham een strafschop te krijgen na een zeer opmerkelijke actie van Kongolo. De Nederlander lag op de grond in zijn eigen strafschopgebied en pakte met zijn arm het been van Son vast (zie foto onder). De doelpuntenmaker ging naar de grond, maar de scheidsrechter zag er toch geen penalty in, waardoor Kongolo erg goed wegkwam.

Enkele momenten later lag de 2-0 er alsnog in. Harry Kane was naar de zijkant uitgeweken en had een puike voorzet in huis. Son kon bij de tweede paal tegendraads zijn tweede van de middag binnenkoppen. De zege kwam niet meer in gevaar voor Tottenham, waardoor de ploeg van manager Mauricio Pochettino in ieder geval voor even de derde plaats in de Premier League inneemt. Liverpool kan daar bij een zege op Newcastle United (aftrap 18.30 uur) weer overheen.

Kongolo pakt de knie van Son beet.

Leicester City - AFC Bournemouth 1-1
Bournemouth verloor slechts één van zijn laatste negen duels in de Premier League en kwam ook in het King Power Stadium goed voor de dag. De bezoekers werden bovendien nog een handje geholpen door een onhandige actie van Marc Albrighton, die in de 35ste minuut een strafschop veroorzaakte. Joshua King, die de pingel versierd had, ging zelf achter de bal staan en faalde niet: 0-1. Het bleek niet genoeg voor de zege: Riyad Mahrez maakte in the dying seconds nog gelijk uit een vrije trap.

Southampton - Stoke City 0-0
Stoke City vreest Mame Biram Diouf voorlopig even niet te kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie. De spits liep al vroeg in het duel met Southampton een armblessure op en moest naar het ziekenhuis gebracht worden; vermoedelijk heeft hij iets gebroken. Erik Pieters was na 23 minuten de vervanger van Diouf en daarmee bracht hij het aantal Nederlanders op het veld op drie. Wesley Hoedt (Southampton) en Bruno Martins Indi (Stoke) waren immers in de basis begonnen.

In een matige eerste helft had Southampton het meeste balbezit, maar de beste kans was kort voor rust voor Stoke. De kopbal van Badou Ndiaye werd stijlvol gekeerd door Southampton-doelman Alex McCarthy. In het tweede bedrijf kwam Stoke er niet meer aan te pas en het was meer geluk dan wijsheid dat The Potters een punt mee naar huis namen. Met het gelijkspel schieten Southampton en Stoke echter beiden heel weinig op in het gevecht om een langer verblijf in de Premier League.

Cenk Tosun viert zijn eerste treffer voor Everton.

Burnley - Everton 2-1
De bezoekers begonnen goed op Turf Moor en namen na twintig minuten de leiding via Cenk Tosun. De Turkse miljoenenaankoop opende daarmee in zijn vijfde duel zijn rekening voor Everton. In de tweede helft kwam het antwoord van Burnley. Ashley Barnes zorgde voor de gelijkmaker en tien minuten voor tijd kopte invaller Chris Wood de 2-1 binnen. Ashley Williams werd in de slotfase nog met rood van het veld gestuurd vanwege een elleboogstoot.

Watford - West Bromwich Albion 1-0
Marvin Zeegelaar is zijn basisplaats bij Watford kwijt. De Nederlander bleef vorige week tegen Everton al negentig minuten op de bank en ook tegen hekkensluiter West Bromwich Albion kreeg José Holebas de voorkeur op de linksbackpositie. Daryl Janmaat mocht aan de rechterkant van de verdediging wél weer starten en hij kreeg de beste kans van de eerste helft. Zeven minuten voor rust verwerkte WBA-doelman Ben Foster een schot van Janmaat met zijn voet tot corner.

Ook in de tweede helft was Janmaat hoofdrolspeler. De vleugelverdediger zorgde met zijn acties aan de rechterkant constant voor dreiging en West Bromwich werd naar achteren gedrukt. Een klein kwartier voor tijd kreeg Watford de goal waar het naar op zoek was: Will Hughes pakte de bal af op het middenveld, stuurde Troy Deeney weg en zag de spits beheerst afwerken. Voor West Bromwich wordt handhaving op het hoogste niveau nu een wel heel erg lastig verhaal.