Llorente schittert eindelijk bij chaotische bekeravond Spurs

Tottenham Hotspur heeft zich in een replay tegen Rochdale alsnog geplaatst voor de kwartfinale van het FA Cup-toernooi: 6-1. Tijdens het duel op Wembley was er een hoofdrol voor de videoarbitrage (VAR).

Tien dagen eerder dwong Rochdale in blessuretijd een tweede wedstrijd af tegen Tottenham (2-2). Spurs was van plan de spanning spoedig weg te nemen tegen de nummer 24 van de League One. De Londenaren leken al vroeg op voorsprong te komen door een treffer van Erik Lamela. Heung-Min Son schoot vanuit een moeilijke hoek op het doel van Rochdale, waarna de Argentijn de rebound binnentikte. De Spurs-fans vierden al feest, maar ondertussen legde scheidsrechter Paul Tierney zijn hand op zijn oortje. Na ingrijpen van de VAR werd besloten dat Fernando Llorente een overtreding had begaan voordat Lamela binnentikte.

Na 24 minuten kwam Spurs dan daadwerkelijk op voorsprong. Na een assist van Lamela sneed Son naar binnen om vervolgens overtuigend raak te knallen: 0-1. Na een overtreding van Matt Done op Kieran Trippier kreeg Spurs even later (opnieuw na hulp van de VAR) een strafschop. Son dacht zijn tweede van de avond te maken, maar ook dit feestje ging niet door. De Zuid-Koreaan stond even stil tijdens zijn aanloop, wat de scheidsrechter reden genoeg vond om de strafschop af te keuren. De aanvaller kreeg een gele kaart en bovendien geen herkansing om zijn penalty alsnog te verzilveren. Zo hoort het ook volgens de regels.

Aan de andere kant was het Rochdale dat uit het niets op gelijke hoogte kwam. Stephen Humphrys controleerde de bal knap en schoot hem vervolgens overtuigend langs doelman Michel Vorm. De ploegen zochten na een chaotische eerste helft de kleedkamers op met een gelijke stand. Arbiter Tierney vroeg bijna bij iedere beslissing hulp van de videoarbiter, waardoor het spel in de eerste helft veelvuldig stil lag.

Voor Spurs had de VAR-chaos uiteindelijk geen gevolgen. Dat hadden de Londenaren voornamelijk aan Llorente te danken. De Spanjaard maakte in het kwartier na rust een loepzuivere hattrick. Met een fraai stiftje, een intikker en een kopbal nam hij alle zorgen bij Spurs weg: 4-1. Op het besneeuwde veld in Londen had Son even later op aangeven van Lamela zijn tweede treffer van de avond te pakken: 5-1. In de ultieme slotfase zette Kyle Walker-Peters de eindstand op het scorebord.

In de kwartfinale wacht Swansea City als opponent. The Swans schudden dinsdag in een tweede poging eindelijk Sheffield Wednesday van zich af.