Sfeerloos FC Utrecht naar zege op MSK Zilina

Niet alleen de lege Galgenwaard oogde sfeerloos tijdens de UEFA Cup-ontmoeting met MSK Zilina. Ook thuisclub FC Utrecht speelde ogenschijnlijk zonder vuur en passie. Het in alle opzichten doodse duel leverde niettemin een nuttige zege op. Twee Utrechtse stuiptrekkingen bleken daarvoor voldoende, 2-0.

Sfeerloos FC Utrecht naar zege op MSK Zilina

In de eerste 43 minuten gebeurde hoegenaamd niets in de spookachtige Galgenwaard. Gastploeg Zilina verkoos de counter en liet gastheer FC Utrecht het balbezit. De ploeg van trainer Foeke Booy wist hiermee nauwelijks raad. De ploeg combineerde braaf, maar slaagde er nauwelijks in om in de buurt van het Slowaakse doel te geraken.

Mogelijkheden, laat staan uitgespeelde kansen, leverde het Utrechtse schaakspel dan ook niet op. Stefaan Tanghe waagde na dik een kwartier spelen de eerste doelpoging, maar zijn schotje was te slap en onnauwkeurig. In de loop van de eerste helft beproefden ook Dave van den Bergh (afzwaaier) en Hans van de Haar (vrije trap naast) hun geluk, maar hun probeersels bleken ongevaarlijk.

De Utrechtse treffer, één minuut voor de pauze, kwam uit de lucht vallen. Jean-Paul de Jong sneed naar binnen, bereikte Jordi Zuidam, die de bal panklaar legde voor Hans van de Haar. De aanvaller caramboleerde de bal van rechts naar links en mikte aldus ietwat gelukkig langs de Slowaakse doelman: 1-0.

De Utrechtse supporters, bijeen in een schaatshal compleet met videoscherm, moeten zich stierlijk hebben verveeld. Want behalve dat de gasten uit Slowakije zich nu een tikkeltje initiatiefrijker toonden, veranderde er weinig. FC Utrecht bleef ploeteren en zag tot z'n opluchting dat de zege niet meer in gevaar kwam. Sterker nog: via voorbereidend werk van Dave van den Bergh en Pascal Bosschaart, zorgde Stefaan Tanghe vier minuten voor tijd zelfs nog voor een fraaie en waarschijnlijk belangrijke treffer: 2-0.

MSK Zilina, afgelopen seizoen kampioen maar in de lopende Slowaakse competitie een laagvlieger, bleek in ieder geval niet zo gemakkelijk als waar FC Utrecht vooraf wellicht op had gehoopt. Het vertoonde spel buiten beschouwing gelaten, kon Foeke Booy in ieder geval tevreden zijn met het feit dat zijn ploeg de heilige nul wist te handhaven. En dat biedt perspectief voor de return.

'Ik vind dat we niet goed gevoetbald hebben', zag een realistische Foeke Booy, 'maar we hebben wel twee fantastische goals gemaakt. Er waren teveel spelers die hun normale niveau niet haalden, we hadden te vaak te snel balverlies. Het was gewoon een heel matige wedstrijd, maar voor de terugwedstrijd een goed fundament. Wij scoren bijna altijd, dus in dat licht bezien moet deze 2-0 voldoende zijn.'

Bekijk hier al onze video's