Senegal na penaltychaos en zoveelste Tunesische keepersflater naar finale

Senegal is de eerste finalist van het toernooi om de Afrika Cup. De Leeuwen van Theranga gaan op voor hun allereerste continentale titel in de geschiedenis, en hebben dat te danken aan wéér een enorme keepersblunder van Tunesië. De halve finale draaide in de slotfase en de verlenging uit op een spektakelstuk.

Senegal
Senegal
nv
1 - 0
Tunesië
Tunesië

Beide landen hadden in de kwartfinale gewonnen van een tegenstander die het tamelijk verrassend tot de laatste acht had geschopt. Zo maakte Senegal met 1-0 een einde aan de droom van Benin, terwijl Tunesië op zijn beurt met 3-0 van stuntdebutant Madagaskar won. Dat was voor De Adelaars van Carthago overigens pas de eerste zege van het toernooi, want zowel in de drie groepsduels als in de achtste finale tegen Ghana (die pas na strafschoppen werd gewonnen) kwam Tunesië niet verder dan een remise. Ook zondag stond er na negentig minuten een gelijke stand op het bord, maar dat het nog 0-0 stond was een klein wonder.

De beste kansen voor rust waren voor Senegal. Eerst ramde linksback Youssouf Sabaly de bal schitterend tegen de paal, daarna schoot Mbaye Niang uit de draai ver naast, weer wat later kwam Sadio Mané niet tot scoren. De ster van Liverpool ging voorbij de Tunesische keeper, maar kwam al struikelend niet verder dan een schot naast. Direct na rust kreeg Tunesië juist grote mogelijkheden. De poging van Taha Yassine Khenissi om de bal over keeper Alfred Gomis te tillen was echter te hard en te hoog. Kort daarna zag Ferjani Sassi zijn schot gestopt worden door Gomis.

De wedstrijd kabbelde daarna wat voort, totdat in de slotfase het spektakel losbarstte. In de 73ste minuut gooide Kalidou Koulibaly zichzelf in de baan van een Tunesisch schot. De poging van Sassi belandde snoeihard tegen de arm van de inglijdende Napoli-verdediger, die daar weinig aan kon doen, maar scheidsrechter Tessema Weyesa Bamlak uit Ethiopië was onverbiddelijk: penalty. Sassi wilde dat cadeautje zelf uitpakken, maar zijn poging was dramatisch slap en dus een makkelijke prooi voor Gomis.

Vijf minuten later wees Bamlak wederom naar de stip, maar dit keer aan de overkant. De ingevallen Ismaïla Sarr werd in de zestien onderuit getikt, waardoor ook hij een pingel kreeg. Hanri Saivet nam de verantwoordelijkheid namens Senegal, maar ook zijn poging werd gestopt. In de verlenging trok zijn land de wedstrijd echter alsnog naar zich toe. De manier waarop dat gebeurde, was zeer opmerkelijk. Tunesië-goalie Mouez Hassen zat volledig mis bij een vrije trap van de zijkant en sloeg de bal tegen zijn eigen verdediger Dylan Bronn aan, waarna die bal in het doel verdween.

Soap
Het betekende een volgend hoofdstuk in de keeperssoap die Tunesië tijdens dit toernooi in zijn greep hield. Nadat eerste keeper Farouk Ben Mustapha in het openingsduel verschrikkelijk blunderde, mocht Hassen in de tweede wedstrijd opdraven. Tegen Angola ging ook hij echter lelijk in de fout, in de achtste finale tegen Ghana maakte hij wederom een ketser. Het werd nog erger voor Hassen, die kort voor de (uiteindelijk gewonnen) penaltyreeks in die achtste finale naar de kant werd gehaald. Het Tim Krul-scenario deed hem in woede ontsteken, waarna hij zondag dus wéér de schlemiel was.

In de 113de minuut leek Hassen overigens nog gered te gaan worden, omdat Weyesa Bamlak wéér een penalty gaf aan Tunesië. Idrissa Gueye kreeg de bal na een kopbal van een ploeggenoot overduidelijk tegen zijn arm, maar na ingrijpen van de VAR en het bekijken van de beelden besloot de arbiter zijn beslissing terug te draaien. Het bleef dus bij 1-0, en daarmee is de ploeg van bondscoach Aliou Cissé de eerste finalist van het Afrikaans kampioenschap. Later op de zondag spelen Algerije en Nigeria tegen elkaar in de tweede halve finale, de aftrap van dat duel is om 20.00 uur.