Mané en Gueye beëindigen Afrika Cup-droom Benin

Senegal staat in de halve finale van het toernooi om de Afrika Cup. Sadio Mané en Idrissa Gueye maakten een einde aan het bijzondere avontuur van Benin in Egypte.

Senegal
Senegal
1 - 0
Benin
Benin

Benin won nog nooit een wedstrijd in de strijd om de Afrika Cup. Toch stond de voormalige kolonie van Frankrijk in de kwartfinale. Door drie gelijke spelen in de groepsfase, onder meer tegen het Kameroen van Clarence Seedorf en Patrick Kluivert, schaarde Benin zich bij de laatste zestien, waarin de republiek na een 1-1 gelijkspel en een penaltyserie verrassend afrekende met Marokko.

Ook in de wedstrijd tegen Senegal hield Benin lang stand. Namens eerstgenoemde ploeg was Mané als vanzelfsprekend het grootste gevaar. Benin werd alleen dreigend via een artistiek balletje achter het standbeen van Mickael Pote dat net naast ging.

Na rust was er meer te beleven in Caïro. De Senegalese doelman Alfred Gomis raakte de bal volledig verkeerd, waardoor die net niet in zijn eigen doel belandde, en aan de andere kant scoorde Mané twee keer in buitenspelpositie. De sterspeler van Liverpool was in de zeventigste minuut ook betrokken bij het enige doelpunt dat wel werd goedgekeurd: na een korte dribbel bediende hij Idrissa Gueye, die rustig bleef en de bal strak in de verre hoek schoot.

Hoewel het Senegal niet lukte de genadeklap uit te delen, was Benin niet meer dicht bij de gelijkmaker. De ploeg van bondscoach Michel Dussuyer eindigde zelfs met tien man door een rode kaart voor Olivier Verdon. Door de nederlaag is er een einde gekomen aan het bijzondere toernooi van Benin. Senegal speelt in de halve finale tegen de winnaar van Madagaskar - Tunesië. Dat duel vormt het slotstuk van de kwartfinales.