Schrijnend tandeloos Arsenal krijgt Portugese deksel nu wél op de neus

Reacties

Een bijzonder zwak Arsenal heeft woensdagavond slechts een puntje overgehouden aan het Europa League-bezoek aan Vitória Guimarães. Waar het in het thuisduel nog ontsnapte, werden de Londenaren nu wél afgestraft voor een ongeïnspireerd optreden.

Schrijnend tandeloos Arsenal krijgt Portugese deksel nu wél op de neus
© Pro Shots
Vitória Guimarães
Vitória Guimarães
1 - 1
Arsenal
Arsenal

Het rommelt de laatste weken bij Arsenal, en dat is nog zacht uitgedrukt. In de Premier League werden uit de laatste drie duels slechts twee punten gesleept, door een smadelijke nederlaag bij promovendus Sheffield United en pijnlijke thuisremises tegen Crystal Palace en Wolverhampton Wanderers. De druk op manager Unai Emery groeit met de dag, nu The Gunners zijn afgezakt naar de vijfde plek in de competitie, met zes punten achterstand op de plekken die aan het eind van de rit een Champions League-ticket opleveren.

De meeste onrust werd echter veroorzaakt door de rel rondom Granit Xhaka. De Zwitserse aanvoerder werd tijdens de ploeterpartij tegen Crystal Palace gewisseld, waarop het publiek hem uitfloot. Daarop reageerde Xhaka als door een adder gebeten. Hij daagde het publiek uit met provocerende gebaren, om vervolgens zijn shirt uit te trekken en woest de catacomben op te zoeken. Nadat Emery dat gedrag al had veroordeeld, enkele Arsenal-prominenten gehakt van Xhaka maakten en het lijdend voorwerp zelf tekst en uitleg gaf, maakte Emery dinsdag bekend dat de middenvelder niet langer de captain van Arsenal is.

Om die reden droeg Rob Holding (bij afwezigheid van de nieuwe captain Pierre-Emerick Aubameyang) in Portugal de aanvoerdersband, tijdens het Europa League-duel dat gek genoeg op woensdagavond werd afgewerkt. Daartoe hadden de autoriteiten en de UEFA besloten, omdat donderdagavond ook Sporting Braga - Besiktas op het programma staat. De afstand tussen de steden Braga en Guimarães is dusdanig klein, dat vanwege de openbare orde werd besloten om Vitória - Arsenal een dag te vervroegen.

Om die reden droeg Rob Holding (bij afwezigheid van de nieuwe captain Pierre-Emerick Aubameyang) in Portugal de aanvoerdersband, tijdens het Europa League-duel dat gek genoeg op woensdagavond werd afgewerkt. Daartoe hadden de autoriteiten en de UEFA besloten, omdat donderdagavond ook Sporting Braga - Besiktas op het programma staat. De afstand tussen de steden Braga en Guimarães is dusdanig klein, dat vanwege de openbare orde werd besloten om Vitória - Arsenal een dag te vervroegen.

Dat bood de Londenaren de kans om een dag eerder dan op de gebruikelijke EL-donderdag aan het zelfvertrouwen te werken, maar dat lukte voor geen meter. De thuisploeg had een overwicht, terwijl Arsenal na het duel in het Emirates Stadium toch gewaarschuwd had moeten zijn. Vitória pakte tot woensdag weliswaar nog geen punt in de Europa League, maar was twee weken geleden in Londen wel erg dicht bij een stunt. De Portugezen stonden tot vlak voor tijd met 1-2 voor, voordat de ingevallen miljoenenaankoop Nicolas Pépé de Arsenal-meubelen moest komen redden met twee prachtige vrije trappen.

Niet ongestraft
Woensdag was Vitória zeker voor rust een paar keer dicht bij een goal. Pêpê Rodrigues ramde de bal tegen de paal, Arsenal-keeper Emiliano Martínez kon ternauwernood redden op inzetten van Marcus Edwards (ex-Excelsior), Lucas Evangelista en Edmond Tapsoba, een schot van Davidson ging rakelings naast. En dat was nog maar in de eerste 25 minuten. Na rust werd het nog wat erger voor Arsenal, toen Dani Ceballos naar de kant moest. Een van de sterkhouders die wél mocht spelen, greep plotseling naar zijn hamstring en moest naar de kant.

Emery bracht Matteo Guendouzi binnen de lijnen, waarna later met Alexandre Lacazette en Lucas Torreira twee andere bekende namen mochten invallen. Dat sorteerde in de slotfase effect. In de tachtigste minuut (!) noteerde Arsenal de allereerste poging op doel, en die ging er direct in: Shkodran Mustafi kopte raak. Daardoor leken de bezoekers te ontsnappen, maar dit keer kregen ze het deksel wél op de neus. In de blessuretijd zorgde Bruno Duarte met een fraaie halve omhaal voor de gelijkmaker, waardoor Arsenal dit keer níét ongestraft wegkwam met een bijzonder matige prestatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.